‘Resilux trouwt, omdat het wil trouwen’
De beursgenoteerde producent van petverpakkingen Resilux wordt overgenomen door het investeringsfonds Bain Capital. Toch blijft de stichtende en controlerende familie De Cuyper mee aan het roer. “Je trouwt enkel met iemand, als je wil trouwen”, zegt CEO Dirk De Cuyper.
Het familiale Resilux uit Wetteren, sinds begin oktober 1997 beursgenoteerd, verdwijnt van de beurs. De overnemer is het investeringsfonds Bain Capital. Het biedt 195 euro per aandeel.
“We verkopen niet. We blijven actief in de sector”, benadrukt CEO Dirk De Cuyper. “We blijven investeren in petverpakkingen voor de drankensector, maar op een andere manier”. Het mediabericht van Bain meldt hoe Dirk en broer Peter De Cuyper, beide gedelegeerd bestuurders van de onderneming, “verplicht” moeten investeren in het overgenomen bedrijf. Resilux wordt van de beurs gehaald, en samengevoegd met een andere, niet-beursgenoteerde speler uit de sector, die Bain ook koopt. Beide broers blijven ook minstens 18 tot 24 maanden mee aan het roer.
“Wij werden benaderd door Bain”, vertelt een wat vermoeide Dirk De Cuyper aan de telefoon. Hij onderhandelde tot 4 uur deze ochtend over het akkoord. “De mensen van Bain hebben heel duidelijk een industrieel DNA. Ze zitten helemaal op de lijn van onze familiale visie voor de onderneming. De familie blijft investeren in de ontwikkeling van onze business. Het past allemaal heel goed in elkaar. Onze generatie begin in 1994 als dertigers. We zijn nu allemaal vijftigers, en we zoeken al enkele jaren onze opvolgers. Elk lid van het directiecomité moet zijn eigen opvolger zoeken. En dan kwam plots Bain met zijn voorstel. Het is allemaal heel raar gegaan, maar we vonden bijzonder snel een compromis”.
“
Ik ben versleten”
In een gesprek met Trends in mei 2015 had Dirk De Cuyper het al over de opvolging. “Ik ben 52, ik ben versleten. Sorry, het wordt tijd dat we uitkijken naar de volgende generatie. Elk lid van het directiecomité moet zichzelf ontdubbelen”.
De kinderen van de beide broers waren geen optie. “Ik noch mijn broer wil dat. Ik heb twee kinderen van 18 en 21 jaar, Peter heeft drie kinderen. We spreken over vijf potentiële aandeelhouders, maar dat kunnen geen vijf potentiële directeurs zijn. Als één zou werken voor de vier andere, krijg je misschien wel elke dag familieruzies. Bovendien zullen ze pas binnen tien jaar dertigers zijn. Dan kunnen ze eventueel beginnen te functioneren in het bedrijf, maar het daarom nog niet leiden. Voor mij is nu al duidelijk: het bedrijf komt in handen van een extern management”.
Dirk De Cuyper benadrukte toen ook dat een verkoop van Resilux niet aan de orde was. “Ik ben geen kandidaat-verkoper. Hoe ouder ik word, hoe minder zin ik daarin heb. Het is niet emotioneel. Het zit in ons DNA. Wat is er verkeerd aan een extern management, dat het bedrijf verder uitbouwt naar een hogere dimensie? Ik zou niet weten hoe ik het anders moet oplossen”.
Met de komst van Bain Capital kon de familie De Cuyper, die bijna 58 procent van de aandelen controleert, de problematiek oplossen. De familie blijft medeaandeelhouder in een grotere en vernieuwde groep, die verder wil groeien in de petverpakkingen. En er kan, samen met Bain Capital, verder worden gesleuteld aan de managementopvolging.
Resilux haalde in 2015 een omzet van 292 miljoen euro, en een ebitda van 38,5 miljoen euro. De cijfers voor 2016 zijn nog niet bekend, maar Resilux verwacht betere cijfers voor het voorbije boekjaar. De hoofdzetel van de onderneming ligt in Wetteren. Het bedrijf heeft fabrieken voor petverpakkingen voor de drankensector in België, Griekenland, Hongarije, Rusland, Spanje, Verenigde Staten en Zwitserland.