Renault krijgt rake klap op Europese automarkt

© belga

De autoverkoop in de Europese Unie (EU) is in oktober opnieuw gedaald. Het Franse Renault krijgt een terugval met 21,6 procent te verwerken.

De autoverkoop in de Europese Unie (EU) is in oktober opnieuw gedaald. Het Franse Renault krijgt een terugval met 21,6 procent te verwerken.

Dat blijkt uit een rapport van sectorfederatie ACEA. Hoewel het over het algemeen niet goed gaat met de Europese autoverkoop, gaat het niet overal even slecht.

In de Europese Unie werden er in oktober 4,8 procent minder wagens verkocht dan in dezelfde maand een jaar geleden. In totaal werden in oktober 959.412 personenwagens verkocht. In de eerste tien maanden van het jaar werden in de EU 10.327.246 nieuwe wagens ingeschreven, wat overeenstemt met een daling met 7,3 procent tegenover dezelfde periode in 2011. De zwartste oktobermaand van de afgelopen tien jaar dateert van oktober 2010, toen er op jaarbasis 16,8 procent minder wagens werden verkocht.

Spanje noteert op jaarbasis een terugval met liefst 21,7 procent, terwijl Italië 12,4 procent en Frankrijk 7,8 procent prijsgeven. In Duitsland (+0,5 procent) en het Verenigd Koninkrijk (+12,1 procent) ging de verkoop omhoog. Ons land kende – zoals uit een eerder rapport van Febiac bleek – een daling met 1,5 procent tot 41.846 nieuwe passagierswagens.

Behalve de Renault-groep, die ruim een vijfde minder wagens verkocht, buigen ook andere autoreuzen zals GM (-14,3 procent), Ford (-8,3 procent), PSA (-5,1 procent en Fiat (-5,6 procent) het hoofd voor de kelderende autoverkoop in Europa.

De Volkswagen-groep (+1,6 procent) en Daimler (+2,7procent) zijn er in oktober in geslaagd meer wagens te verkopen. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content