Remt Taminco beursintroducties af?

© belga

Twee dagen voor het aandeel in Brussel een eerste keer genoteerd zou worden, blies de Gentse chemiegroep Taminco zijn beursgang af. Zullen ook andere beursgegadigden de kat nu wat langer uit de boom willen kijken? Voorzitter Vincent Van Dessel van Euronext Brussels denkt van niet.

De Gentse chemiegroep Taminco en zijn belangrijkste aandeelhouder (het durfkapitaalfonds CVC) hadden er via een beursgang op gerekend ongeveer 400 miljoen euro op te halen, maar de belangstelling leverde niet veel meer op dan 200 tot 300 miljoen euro.

Dat Taminco een ongelukkig moment had uitgekozen voor de beursgang, is een understatement. De stemming op de financiële markten is momenteel allesbehalve euforisch en de voorbije weken is de trend behoorlijk negatief.

Sinds de wél succesvolle beursgang van het biofarmabedrijf Movetis, begin december 2009, zijn de Chinezen begonnen hun economie af te remmen, zijn er grote zorgen gerezen over de Griekse en Portugese staatsfinanciën en zijn de VS op ramkoers geraakt met de banksector.

Maar betekent dat nu dat ook alle andere ‘eerste beursnoteringen’ (IPO’s) op de lange baan geschoven zullen worden, zoals sommige waarnemers met grote stelligheid beweren? Voorzitter Vincent Van Dessel van Euronext Brussels denkt alvast van niet, al begrijpt hij wel dat beleggers in een moeilijk beursklimaat selectiever worden: ‘En dan is het makkelijker voor bedrijven die een simpele en sexy story kunnen aanbieden. Taminco is eerder een klassiek bedrijf, met een product dat voor de meest uiteenlopende dingen gebruikt wordt, van medicijnen en veevoeder tot waterzuivering. Heel mooi, maar voor het publiek misschien wat abstract.’ Dat de beursgang niet uitsluitend bedoeld was om nieuwe projecten te financieren, maar ook om een bestaande aandeelhouder de kans te geven uit te stappen, maakte het ook niet gemakkelijker. ‘Zo’n situatie ligt altijd moeilijker dan een zuivere kapitaalverhoging’, aldus Van Dessel, ‘omdat je behalve met kopers ook met een verkoper zit, die dan nog de prijs bepaalt’.

Voor de komende maanden wordt de beursgang verwacht van luierproducent Ontex, van De Post en van het biotechbedrijf Cardio3 Biosciences. Van Dessel: ‘Ik denk niet dat er een probleem is voor andere IPO’s. Maar het is wel zo dat de markt vandaag een grotere maturiteit aan de dag legt dan we in het verleden weleens hebben meegemaakt. Er zijn keren geweest dat de beursgang van een totaal onbekend bedrijf in geen tijd vele keren overschreven werd zonder dat de mensen zelfs maar de moeite namen het prospectus te lezen. Momenteel zijn beleggers wat nuchterder: ze bekijken het aanbod, wikken en wegen het. En soms gaat de deal dan niet door. Dat gebeurt dagelijks op allerlei markten, maar bij een beursgang valt het natuurlijk wel meer op. We hoeven er geen drama van te maken, zeker niet als het bedrijf in kwestie een goed trackrecord heeft en je erop kunt vertrouwen dat het in de toekomst zal terugkomen.’

Luc Baltussen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content