‘Regering mocht Arco niet redden’ (Europa)

© Image Globe

De Europese Commissie zegt dat de waarborgen voor de 800.000 coöperanten van Arco wijzen op onwettige staatssteun.

Europa noemt de waarborgregeling “niet geschikt, niet noodzakelijk en niet proportioneel”, schrijft De Morgen.

Toen Dexia vorig jaar instortte, mocht Arco van de federale regering

toetreden tot het beschermingsfonds voor spaarders. Zo is de inleg van de Arco-coöperanten gevrijwaard bij een falen. Die waarborgregeling kan de overheid in het slechtste geval tot 1 miljard euro kosten. Arco en de regering vinden dat het niet om staatsteun gaat, maar om een toepassing van de beschermingsregeling voor spaarders.

Staatssteun

Maar in een brief gedateerd op 4 april volgt eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia die redenering niet. Het gaat al zeker om staatssteun, omdat de kas van het Beschermingsfonds die bestemd is voor coöperatieven helemaal leeg is, wat betekent dat de federale staat de hele factuur moet dragen.

Bovendien plaatst Europa vooral grote vraagtekens bij de noodzaak van de overheidsingreep. “De financiële coöperatieven lijken niet van systemisch belang voor de Belgische economie.”

Ook twijfelt de commissie of de steun “proportioneel” is omdat Arco nauwelijks heeft bijgedragen tot het beschermingsfonds. “Arco werd toegelaten tot het stelsel toen het al insolvabel was”, stelt de brief. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content