Redding probleembank SNS Reaal kost Nederland 3,7 miljard euro

© AFP

De Nederlandse bank SNS Reaal komt volledig in handen van de staat. De redding kost Nederland 3,7 miljard euro. De top van van de bank treedt af.

De Nederlandse bank SNS Reaal komt volledig in handen van de staat. De redding kost Nederland 3,7 miljard euro. De top van van de bank treedt af.

De nationalisatie van SNS Reaal heeft negatieve gevolgen voor de financiële positie van de overheid, meldt het ministerie van Financiën. Het overheidssaldo verslechtert door de reddingsoperatie in 2013 met 0,6 procent. De staatsschuld loopt met 1,6 procent op.

Topman Ronald Latenstein, financieel directeur Ference Lamp en voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk treden af bij SNS Reaal. ‘Zij willen en kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor het nationalisatiescenario’, laat het bedrijf weten. Een vertrekvergoeding krijgt het trio niet.

Voor spaarders en andere klanten verandert er niets na de nationalisering, benadrukt de overheid. ‘De dienstverlening voor de klanten met 1,6 miljoen spaarrekeningen en 1 miljoen betaalrekeningen wordt voortgezet en het spaargeld van spaarders is veilig.’

Vastgoedcrisis SNS, de kleinste van de vier Nederlandse ‘systeembanken’, kwam in de problemen door de vastgoedcrisis en onderhandelingen met private investeerders mislukten. Een faillissement zou het financiële stelsel in ernstig gevaar gebracht hebben.

De bank SNS werd de afgelopen tijd meerdere keren bedreigd door een bankrun, na mediaberichten over de crisis. Op sommige dagen werd 0,5 miljard tot 1 miljard euro per dag aan spaargeld weggehaald, zegt de Nederlandse centrale bank.

De Nederlandse centrale bank (DNB) had de instelling tijd gegeven tot 31 januari om 18.00 uur om een oplossing te vinden.

‘Ik heb geconstateerd dat er geen acceptabele totaaloplossing is geboden’, verklaarde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. ‘Door een nationalisatie wordt de financiële stabiliteit gewaarborgd en grote schade aan de economie voorkomen.’

Banken betalen mee

De problematische vastgoedtak wordt afgescheiden van SNS Reaal. De operatie zal de Nederlandse overheid 3,7 miljard euro kosten. Deze kosten bestaan uit 2,2 miljard euro aan nieuwe kapitaalinjecties, 0,8 miljard euro als afschrijving van de eerdere steun, en 0,7 miljard euro voor het op afstand plaatsen van het vastgoed. Daarnaast verschaft de staat 1,1 miljard euro aan leningen en 5 miljard euro aan garanties.

Nederlandse banken betalen in totaal 1 miljard euro mee aan de operatie. Dat zal gebeuren via een heffing die de banken in 2014 moeten betalen.

De minister toont begrip voor ‘de weerstand die velen zullen voelen omdat er opnieuw een groot bedrag aan publiek geld nodig is’. Daarom wil hij ‘de private sector voor een zo groot mogelijk deel laten meebetalen aan de redding van SNS Reaal’.

Het nieuwe management van de bank krijgt de opdracht om ‘zodra het bedrijf is gestabiliseerd en de markt het toelaat’ onderdelen weer in private handen te brengen. (ANP/Belga/Bloomberg/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content