RealDolmen in het rood

© Belga

RealDolmen publiceerde bar slechte halfjaarcijfers. Zelfs zonder de hoge uitzonderlijke kosten maakte de informaticagroep een verlies. Het bedrijf neemt wel een kleine Waalse concurrent over, Alfea Consulting België.

RealDolmen publiceerde bar slechte halfjaarcijfers. Zelfs zonder de hoge uitzonderlijke kosten maakte de informaticagroep een verlies. Het bedrijf neemt wel een kleine Waalse concurrent over, Alfea Consulting België.

De halfjaaromzet van RealDolmen kelderde met 13 procent tot 112,3 miljoen euro. De bedrijfswinst vóór eenmalige resultaten en waardeverminderingen daalde 145 procent en eindige op minus 2,8 miljoen, tegenover nog een positief resultaat van 6,1 miljoen een jaar geleden.

RealDolmen wijt de slechte resultaten aan de lagere productiviteit in zijn ‘professional services’ (consulting en verhuur van personeel), waar de halfjaaromzet 4 procent daalde, en aan de productverkopen, die 33,2 procent terugvielen. De kleinste activiteit van RealDolmen, Business Solutions, was de enige die groeide, maar dan wel met een negatieve bedrijfswinstmarge van 2 procent. RealDolmen verliest hier geld door de investeringen in groothandels-, activabeheer- en ziekenhuistoepassingen op basis van MS Dynamics. De boosdoener bij de ‘professional services’ is het verlieslatende Franse filiaal, dat vooral voor de overheidssector werkt.

Bovenop de slechte courante resultaten kwamen waardeverminderingen van 12,3 miljoen op goodwill, wat de recurrente bedrijfswinstmarge op minus 13,4 procent bracht tegenover een positieve marge van 4,7 procent een jaar voordien. Ook de kosten van de managementwissel wogen.

Uiteindelijk boekt RealDolmen een nettoverlies van 16,6 miljoen, tegenover nog een nettowinst van 3,1 miljoen over dezelfde periode in 2011. Realdolmen zit nog wel op 18,5 miljoen euro cash.

Het bedrijf versterkte zich eindelijk ook in Wallonië met de overname van Alfea Consulting België uit Bergen. Die firma had volgens de jaarrekening eind maart 28 werknemers, een brutomarge van bijna 2 miljoen euro en een bedrijfswinst van 315.000 euro. Volgens RealDolmen, dat spreekt over “50 medewerkers” bij Alfea, brengt de overname de sterkte van RealDolmen in Wallonië op ruim 80 medewerkers. Alfea levert oplossingen in business intelligence, enterprise content management en bedrijfsbeheer. (B.L.)

RealDolmen met Cegeka naar Vlaams outsourcingscontract Bij de fusie tussen Dolmen en Real Software, probeerde Cegeka nog stokken in de wielen te steken. Nu werken de twee samen.

RealDolmen en Cegeka gaan samen proberen om een deel van het outsourcingscontract van de Vlaamse administratie te winnen. Dat zegt algemeen directeur Marc De Keersmaecker van RealDolmen. “We denken dat we een sterk verhaal hebben als we als Vlaamse bedrijven onze krachten bundelen”.

Cegeka is voor bijna 4 procent aandeelhouder van RealDolmen.

Het is nog wel vroeg dag voor het contract. Het dossier ligt momenteel bij de Vlaamse regering, die haar fiat moet geven over de grote lijnen van de aanpak en over de structuur van de loten. Het huidige contract met HP en Belgacom, dat 125 tot 150 miljoen euro per jaar waard is, loopt nog tot 1 februari 2015.

Cegeka en RealDolmen moeten ook nog op zoek naar een partner voor het lot “netwerking” in het contract, zei De Keersmaecker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content