PVDA: ‘Caterpillar streek 61 miljoen euro op door notionele-intrestaftrek’

Raoul Hedebouw © Belga Image

De extreem-linkse oppositiepartij PVDA hekelt de fiscale voordelen die Caterpillar in België kreeg. De PVDA keek de balansen van het bedrijf in.

Het bedrijf zou door de notionele-intrestaftrek een belastingvoordeel van 61 miljoen euro genoten hebben.

De PVDA wijst naar het coördinatiecentrum dat het Amerikaans bedrijf in de jaren 80 opgericht heeft in ons land om van een gunstig fiscaal regime te kunnen genieten.

Caterpillar Group Services betaalde vorig jaar op een winst van 4,6 miljoen euro slechts 190.000 euro belastingen, of een tarief van 4,6 procent, meldt de partij. “We hebben dus te maken met een winstgevende onderneming die serieus geholpen is door de Belgische fiscaliteit, die beslist om weg te gaan om zijn winstgevendheid simpelweg nog te verhogen”, zegt PVDA-kamerlid Raoul Hedebouw.

Wereldwijd is de omzet van Caterpillar gedaald, maar de uitgekeerde dividenden zijn blijven stijgen, tot 1,4 miljard dollar in 2012, zegt de PVDA.

“Bij Caterpillar zijn niet de loonkosten het probleem, maar de kapitaalkosten. Op die manier wordt de winst te allen prijze boven de mensen geplaatst. Het is duidelijk dat de politiek om tientallen miljoenen fiscale cadeaus en subsidies te geven zonder wederdienst niet toelaat om de werkgelegenheid te garanderen”. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content