Puilaetco Dewaay doet de stap naar de top drie

© belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Puilaetco Dewaay, de Belgische dochter van KBL European Private Bankers, neemt UBS Belgium over. Daardoor rondt de vermogensbank de kaap van 10 miljard euro activa onder beheer en 10.000 klant

De overname van UBS Belgium is een grote stap voorwaarts voor Puilaetco Dewaay. De vermogensbankier was met 7 miljard euro activa onder beheer, 8 kantoren en 200 medewerkers al een van de belangrijkste spelers op de Belgische privatebankingmarkt. Met UBS Belgium komt er nog eens 3 miljard euro beheerd vermogen, bijna 2500 klanten en 60 medewerkers bij. Het Belgisch filiaal van de Zwitserse bank UBS richtte zich op klanten met een vermogen van minstens 1 miljoen euro.

Dankzij de overname wordt Puilaetco Dewaay een van de drie grootste ‘pure’ private banken in België (zonder rekening te houden met de grootbanken die naast private banking een resem andere bankactiviteiten uitoefenen). Die top drie bestond traditioneel uit de onafhankelijke huizen Bank Degroof, Bank Delen en Petercam.

Petercam had het de voorbije jaren niet onder de markt. Het beurshuis is in vergevorderde gesprekken over een fusie of overname door Bank Degroof. Maar ook Société Générale, dat in België een belangrijke privatebankingtak heeft, zou het dossier bekijken.

Op het overnamepad

Zowat alle spelers in private banking zijn momenteel op zoek naar schaalvergroting. Sinds de financiële crisis zijn de marges fors gekrompen en staan de inkomsten onder druk. De concurrentie is hevig en de klant minder trouw. Bovendien stijgen de kosten. Vooral de investeringen in risicomanagement, compliance en IT swingen de pan uit. Dat zorgt ervoor dat de kritische massa om winst te maken een stuk hoger ligt dan in het verleden.

Het gevolg is een gevecht om de activa onder beheer en een consolidatiebeweging in vele landen van Europa. De activa onder beheer vormen de basis voor de inkomsten en de winst. Almaar meer Europese vermogensbankiers zijn daarom op het overnamepad.

Een van hen is KBL European Private Bankers (KBL epb), de voormalige privatebankingtak van KBC die in 2011 verkocht werd aan Precision Capital. Achter die Luxemburgse holding gaan investeerders uit Qatar schuil die KBL epb willen zien groeien. De bankgroep mikt op korte termijn op een minimum van 50 miljard euro activa onder beheer in Europa, terwijl ze momenteel aan 42 miljard zit.

Binnen KBL epb is België een van de belangrijkste markten. Ons land telt veel bemiddelden en ondernemers, en de spaarquote is hoog. De Belgische KBL-dochter Puilaetco Dewaay biedt zowel vermogensbeheer, kredietverlening als financiële en successieplanning. Puilaetco Dewaay ontstond in het begin van de jaren 2000 toen beide voormalige wisselagenten onder de vleugels van de KBC Group kwamen.

De 8 Belgische kantoren van Puilaetco Dewaay (Brussel, Antwerpen, Hasselt, Luik, Meise, Namen, Sint-Martens-Latem en Waregem) werken naar verluidt vrij autonoom en doen voor de ondersteunende diensten (analyse, risicobeheer, orderverwerking) een beroep op de hoofdzetel in Brussel.

Uitstroom

Met UBS Belgium komen er 3 kantoren bij (Brussel, Antwerpen en Gent) en 60 medewerkers, onder wie 20 private bankers. De verwachting is dat het personeel geïntegreerd zal worden in de bestaande vestigingen van Puilaetco Dewaay, zegt woordvoerder Peter Luyten. De transactie zou in de eerste helft van 2015 moeten afgerond zijn.

UBS Belgium maakte deel uit van de gelijknamige Zwitserse bankengroep. Maar het Belgische filiaal was de voorbije jaren niet erg succesvol. UBS Belgium kreeg na de financiële crisis af te rekenen met een uitstroom van klanten en beleggerstegoeden.

Bovendien opende het Brusselse gerecht een onderzoek naar witwaspraktijken en naar zware en georganiseerde fiscale fraude. Er zijn aanwijzingen dat UBS Belgium vele miljoenen zwart geld van rijke Belgen via Zwitserland verborgen heeft gehouden voor de Belgische fiscus. Topman Marcel Bruehwiler van UBS Belgium belandde zelfs even in de cel. Eerder werden gelijkaardige gerechtelijke onderzoeken tegen UBS geopend in andere landen. In de VS betaalde de Zwitserse bank een forse boete. In Frankrijk en Duitsland zijn de onderzoeken nog lopende.

Belangrijkste pan-Europese speler

Voor KBL is de overname van UBS Belgium niet het einde van het verhaal. De bankgroep wil uitgroeien tot een van de belangrijkste pan-Europese privatebankingspelers. Ze bestudeert dan ook nog andere overnameopportuniteiten in de negen landen waarin ze actief is (België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Monaco, Nederland, Spanje en Zwitserland). KBL epb maakte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 50 miljoen euro en lijkt daarmee een jaar eerder dan gepland zijn doelstelling van 100 miljoen euro winst waar te maken.

Dit artikel komt uit The Daily Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content