Proximus schudt concurrentie af
Proximus blijft tv- en internetklanten winnen. De omzet lag iets lager dan analisten verwachtten, maar kostenbesparingen zorgden voor een mooie bedrijfskasstroom. De internationale activiteiten daalden verder. Proximus betaalt in december een interim-dividend van 50 cent.
Terwijl Telenet gisteren het verlies van 15.100 videoklanten meldde, deed Proximus er in het afgelopen kwartaal over heel België alweer 9000 bij. Dat is een stijging met 6,1 procent. Voor internet won het 7000 abonnees (+3,7%). De 4-play-bundels Tuttimus en Bizz All-In wonnen 11.000 abonnees. Bovendien was er een zeer laag klantenverloop van 3,1 procent. Proximus eindigde het kwartaal wel met 26.000 minder vaste spraaklijnen.
De groepsomzet lag met 1441 miljoen (-3,2%) iets onder de verwachtingen van analisten. De courante bedrijfskasstroom, de populairste indicatie voor de gang van zaken, daalde met 2,2 procent tot 464 miljoen en was daarmee hoger dan verwacht.
De onderliggende kosten in de Benelux daalden verder met 1,4 procent.
Het consumentensegment verloor 0,1 procent omzet tot 729 miljoen euro, vooral door minder spraakinkomsten. Opmerkelijk is de stijging van inkomsten uit postpaid-diensten met 2,6 procent, ondanks de roamingregulering. Door de verdere daling van het aantal prepaidklanten gingen de inkomsten uit mobiel wel 1,8 procent achteruit. Abonnees gaven maandelijks 1 procent meer uit aan tv, tot nu 20,9 euro.
De onderliggende omzet in de zakelijke activiteiten steeg 0,4 procent tot 339 miljoen euro door sterke ICT-inkomsten en geavanceerde diensten. De voortdurende daling van de inkomsten uit vaste spraak blijven echter op de marge wegen.
De groothandelsactiviteiten profiteren van de roam-like-at-home-regeling. Inkomsten van buitenlanders die hier komen roamen, worden hier geboekt. Daardoor steeg de omzet hier met 9,5 procent tot 56 miljoen euro, hoewel sommige andere groothandelsinkomsten verminderden.
Zwakke broertje
Het zwakke broertje bij Proximus blijft de internationale draaischijf BICS, die lijdt onder dalende spraakinkomsten. De omzet zakte met 12,1 procent tot 236 miljoen. Opbrengsten uit dataverkeer stegen fors, wat de daling van het segmentresultaat beperkte tot 5 procent, vergeleken met dezelfde periode in 2016.
BICS hoopt wel binnenkort de overname van het Amerikaanse Telesign af te ronden. Dat zou BICS naar eigen zeggen tot het grootste end-to-end ‘communicatieplatform-as-a-service’ ter wereld maken.
Proximus blijft bij zijn verwachtingen voor 2017. De courante bedrijfskasstrom zal iets stijgen. De investeringen zullen, zonder de voetbalrechten, uitkomen op ongeveer 1 miljard euro, onder meer door de uitrol van glasvezel, die nu aan de gang is in vijf steden.
Proximus betaalt op 8 december een interim-dividend van 0,5 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier