Proximus in de aanval tegen King en Kong

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Belgacom vereenvoudigt zijn mobiele tarieven en maakt zijn netwerken sneller. Vanaf 1 juli worden de Packs met tv, internet en telefonie duurder.

Belgacom vereenvoudigt zijn mobiele tarieven en maakt zijn netwerken sneller. Vanaf 1 juli worden de Packs met tv, internet en telefonie duurder.

Eind vorig jaar zat Proximus in het defensief. De nieuwe telecomwet maakte deserteren naar andere operatoren zeer gemakkelijk. Er was King & Kong van Telenet. Proximus probeerde klanten te houden door hen met nieuwe voorstellen te bellen. Een reclamecampagne onderstreepte de kwaliteit van het netwerk. Nu gaat Proximus in het offensief met nieuwe tarieven. “Wij willen heel veel nieuwe klanten aantrekken,” zegt executive vice president Dominique Leroy van de consumentendivisie van Belgacom. Op een cijfer pint ze zich niet vast. “Veel hangt af van wat de anderen doen. Ik hoor in de wandelgangen dat ook Mobistar zijn tarieven zal veranderen. De markt is volatieler dan ooit. Onze uitdaging is om veel flexibeler te worden en sneller op de bal te spelen.”

Eenvoudiger tarieven

Proximus gebruikt geen eekhoorns of andere beesten om zijn klanten te segmenteren, zoals Mobistar doet. Voortaan zijn er nog drie groepen tariefplannen: Smart voor smartphones, Easy voor klassieke gsm’s en Pay&Go voor voorafbetaald bellen. Vijftien formules in totaal. Onbeperkt sms’en wordt standaard in alle pakketten. Het populaire Pay&Go Generation wordt Pay&Go Smart.

King Kong in het vizier

Geïnteresseerden zoeken vergeefs naar een nieuw “Smart 20” abonnement (120 minuten bellen, 10.000 sms, 1 gigabyte data voor 20 euro). Dat is geschrapt als tegenzet tegen King van Telenet, zei Dominique Leroy.

King bood voor dezelfde prijs (en voor nog 5 euro minder voor Telenet-klanten) 30 minuten bellen méér, plus gratis mobiel surfen via de 1200 Telenet hotspots. Wie voor Proximus gaat, kan nu kiezen tussen Smart 15 met 120 minuten bellen en 500 megabyte data of Smart 25 met 180 minuten bellen en 1 gigabyte data. Wie per se 20 euro wil betalen moet elders zoeken.

Het valt op dat de grote prijsdalingen in de “onbeperkte” formules zitten. Daar gaan de tarieven met 10 of 20 euro omlaag tot 55 (Easy) of 65 euro (Smart). Daarmee countert Belgacom de Kong-formule van Telenet. Elders zijn de prijsdalingen veel minder duidelijk.

Volgens Leroy verbruikt de gemiddelde smartphonegebruiker bij Proximus overigens maar 120 megabyte data per maand op het netwerk.

4G in optie

4G – dat tegen de zomer de hele kust zal dekken – wordt een optie voor 10 euro per maand, 1 extra gigabyte datavolume inbegrepen. Enkel in het Smart 65 abonnement van 65 euro, met onbeperkt bellen en 5 gigabyte data, is 4G inbegrepen. De snelheid van 4G is vergelijkbaar met die van een vaste internetverbinding, maar de technologie vergt een 4G “LTE”-smartphone of -modem. Belgacom heeft tot nader order geen 4G in Brussel, maar zal nog voor de zomer zijn gehele 3G-netwerk opwaarderen tot maximum 40 megabit per seconde, een verdrievoudiging van de snelheid. Volgens Leroy zou dat zelfs video zonder buffering moeten toelaten.

Belgacom subsidieert “enkele tienduizenden” tablets en smartphones voor wie tekent voor een abonnement van 2 jaar. Daaronder een Sony Xperia TM Z met 4G met 649 euro richtprijs voor 1 euro bij een tweejarig Smart 65 abonnement. “Daarmee vervangen we kortingen die we anders in geld zouden geven,” zei Leroy.

Packs iets duurder en iets sneller

Shoppen naar de beste mobiele aanbieding wordt meer dan ooit een sport. Net als Telenet geeft Belgacom 5 euro korting voor wie zijn mobiel abonnement inbrengt in een Pack (10 euro voor abonnementen vanaf 55 euro) – tot 6 familieleden toe. Pay&Go-klanten krijgen de korting in de vorm van 5 euro extra belkrediet.
Tegelijk trekt Belgacom de prijs van zijn Packs op met 2 euro voor Start (57,95 euro), met 3 euro voor het populaire Comfort (62,95) en met 1 euro voor Maxi (74,95). “Zeer redelijke prijsverhogingen,” vindt Leroy. De laatste prijsaanpassing dateert van april 2012. De prijsverhogingen en de nieuwe formules gaan pas vanaf 1 juli in omdat Belgacom wettelijk verplicht is zijn klanten twee maanden op voorhand te informeren. Klanten krijgen ook iets meer waar voor hun geld. Belgacom trekt de maximale snelheid op tot 50 megabit per seconde (nu 30) en verdubbelt het Internet Overal 3G datavolume. Ook Comfort-abonnees krijgen nu TV Overal er ‘gratis’ bij. Dat zijn 30 kanalen die binnen België via Wifi, FON en 3G (maar dan ten koste van uw 3G-datavolume) te bekijken zijn. Het omvat alle Belgische zenders.

Eenvoudiger, maar…

De producten “gemakkelijker verkoopbaar maken” is het doel achter de vereenvoudiging, zei Dominique Leroy tijdens de voorstelling. Tegelijk moest ze wel erkennen dat de klanten de voordelen niet altijd begrijpen.

“Internet overal” bijvoorbeeld laat vaste Belgacom Internet-abonnees met een Pack toe om op het 3G-netwerk van Proximus te surfen. Doen ze dit op hun smartphone, dan moeten ze een Proximus-abonnement hebben. Doen ze dat op een tablet of pc met ingebouwde 3G-modem, dan kunnen ze via Belgacom e-Services gratis een simkaart aanvragen. Dat laatste is voor doorbijters. E-Services is – ondanks de merkelijke verbetering – nog altijd complex. In de gratis Internet Overal-optie is momenteel 1 gigabyte verbruik inbegrepen bij een Maxi Pack, bij Comfort 250 MB.

Ook de FON-faciliteit kan u via Belgacom e-Services beheren. FON geeft toegang tot binnenkort 10 miljoen wifi-toegangspunten in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Nederland en België. Het gebruiksgemak van de dienst is verbeterd sinds zijn lancering eind 2011.

Volgens Leroy zijn nu “25 tot 30 procent” van de Proximus-klanten smartphonegebruikers. In de Belgacom-shops was in het laatste trimester van 2013 meer dan één verkocht mobieltje op twee een smartphone. Meer dan 1 Belg op 5 zou tegen eind dit jaar een tablet bezitten.

Proximus belooft “tegen mei-juni” ook met lagere tarieven te komen voor mobiel bellen in het buitenland.

Scarlet antwoordt op Base

De verwaarloosde prijzenklopper Scarlet, een filiaal van Belgacom, krijgt tenslotte wat meer aandacht van het moederhuis. Onder meer héél kleine mobiele bellers zullen richting Scarlet worden gestuurd. Eind juni komt er ook een nieuwe tv-internet-telefonie bundel, duidelijk als antwoord op SNOW van Base. Dominique Leroy wou er nog niet meer over kwijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content