Presenteren: 5 trucs voor gewone mensen

Negen op tien mensen die een presentatie moeten geven, zijn daar niet voor opgeleid. De truc is dan ook om niet te willen overkomen als een professionele spreker. Het belangrijkste is dat u zichzelf op uw gemak stelt.

Zoek een natuurlijke houding. U bent misschien geen natuurlijke spreker, maar u kunt wel een houding zoeken waarin u zich op uw gemak voelt. Vraag aan collega’s of vrienden om u vooraf attent te maken op een ongedwongen houding die goed overkomt.

Spreek tegen twee mensen. De beste manier om zo natuurlijk mogelijk te spreken is niet tegen de hele zaal tegelijk te willen praten. Kies links en rechts in het publiek iemand uit en stel u voor dat u zich alleen tot hen richt.

Leer leven met ‘eh’. Tenzij u een acteur, politicus of professionele spreker bent, hoeft u niet te proberen om de ‘eh’ uit uw betoog te krijgen. Focus liever op de kracht van uw presentatie.

Vergeet PowerPoint. Slides zijn alleen oké als ze geen aandacht van u wegtrekken of, nog belangrijker, uw aandacht van het publiek wegtrekken. Ze mogen nooit meer dan tien woorden bevatten.

Oefen voor een testpubliek. Het heeft geen zin om te oefenen in uw eentje. Oefen thuis in de woonkamer voor uw gezinsleden of vraag een collega om u op een onverwacht moment en in aanwezigheid van andere collega’s te overvallen met de mededeling: “Nu heeft Wim nog iets te zeggen!” Héél goede oefening.

Bron: Lifehacker.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content