PostNL wil niet onderhandelen met bpost

© belga

PostNL slaat de uitnodiging van de Belgische sectorgenoot bpost om verder te onderhandelen over een fusie af.

Het Nederlandse postbedrijf PostNL gaat niet in op de uitnodiging van bpost om in gesprek te gaan over het voorstel tot combinatie. Dat hebben de Nederlanders vrijdag bekendgemaakt.

Bpost stuurde PostNL donderdag een brief, waarin wordt aangedrongen om toch een fusie te bekijken. In de brief werd PostNL uitgenodigd in gesprek te gaan over het voorstel tot combinatie. Maar PostNL wijst de uitnodiging af. De Nederlanders blijven bij hun standpunt. Ze hebben vertrouwen in hun eigen zelfstandige strategie, klinkt het in Den Haag.

Volgens PostNL heeft bpost ‘niet overtuigend’ geantwoord op de afwegingen die PostNL eerder had gemaakt om het overnamevoorstel af te wijzen. PostNL vindt met name het voorgestelde bod te laag. PostNL merkt op dat het bod is gedaald van 5,65 euro naar 5,39 euro per aandeel PostNL, op basis van de slotkoers van bpost op donderdag. Ook het feit dat de nieuwe groep de facto zou worden gecontroleerd door de Belgische overheid zint PostNL niet. “De zorgen van PostNL over de borging van zijn waarden en cultuur, over de voorgestelde governance structuur, de samenstelling en de werking daarvan binnen de gecombineerde groep worden door bpost niet geadresseerd”, luidt het in de mededeling.

Donderdag drong een meerderheid in de Nederlandse Kamer erop aan dat de Postwet met spoed wordt aangepast, zodat de minister van Economische Zaken Kamp meer zeggenschap krijgt als PostNL wordt overgenomen door een buitenlandse partij.

De nieuwe afwijzing komt er ondanks de druk die wordt uitgeoefend door de aandeelhouders van PostNL. Donderdag liet Capfi Delen Asset Management, een Belgische fondsbeheerder en met 4,5 procent een grootaandeelhouder van PostNL, weten dat de deal een kans moet krijgen. Eerder had John De Mol, ook grootaandeelhouder van PostNL, aangegeven dat hij wil dat PostNL gaat praten met bpost.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content