Plantyn neemt softwarebureau Informat over
De Mechelse uitgeverij Plantyn verwerft Informat uit Diksmuide, het Vlaamse nummer één voor schoolsoftware.
De Mechelse uitgeverij Plantyn verwerft Informat uit Diksmuide, het Vlaamse nummer één voor schoolsoftware. De overname moet Plantyn op weg zetten naar het Belgische marktleiderschap in educatieve boeken en digitale leermiddelen.
Plantyn, dat in handen is van de Britse investeringsmaatschappij Bridgepoint Capital, neemt Informat over van stichter Luc Vanhaverbeke en diens gezin. De overnameprijs wordt niet bekendgemaakt. De overname heeft geen impact op de tewerkstelling. Ook Vanhaverbeke blijft op post.
Informat heeft 27 werknemers. Plantyn telt er 90, van wie het gros in Mechelen en een tiental in Waterloo werken. Beide bedrijven zijn flink winstgevend. Informat noteerde vorig jaar een nettowinst van 606.000 euro en Plantyn realiseerde over 2011 een nettowinst van 2,2 miljoen euro op een omzet van 24,4 miljoen.
De 60-jarige Vanhaverbeke benaderde Plantyn al enkele jaren geleden, omdat zijn dochters hem niet zouden opvolgen. “Hij wou vooral een overnemer die goed voor zijn mensen zou zorgen, die niet zou ontmantelen”, zegt Murielle Machiels, de algemeen directeur van Plantyn. Na die eerste toenadering werkten Plantyn en Informat nauw samen voor de ontwikkeling van iOmniwize, een onlinesoftwarepakket voor klas- en schooladministratie. “Wij zijn een expert in didactiek en niet in softwareontwikkelingen. Door Informat te kopen, kunnen wij geïntegreerde oplossingen aanbieden”, stelt Machiels.
Volgens Machiels is het de eerste keer in ons land dat een uitgever een softwarehuis overneemt. “Maar we zien zulke acquisities nu overal ter wereld. De digitalisering van het onderwijs leidt tot een consolidatie.”
Schoolboeken vertegenwoordigen 95 procent van de omzet van Plantyn, dat onder meer bekend is van de Algemene Wereldatlas. De uitgeverij is over heel België het nummer twee, net na Van In uit Wommelgem. Zit het marktleiderschap erin na de overname van Informat? “Dat is uiteraard de bedoeling. Over twee tot drie jaar zou het zover kunnen zijn”, verwacht Machiels.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier