Pint bier wordt duurder

© belga

InBev Belgium, de Belgische tak van AB InBev, kondigt een prijsverhoging van 2 cent aan voor een pint bier. Concurrent Alken-Maes sluit een prijsverhoging niet uit.

InBev Belgium, de Belgische tak van AB InBev, kondigt een prijsverhoging van 2 cent aan voor een pint bier. Concurrent Alken-Maes sluit een prijsverhoging niet uit.

Omgerekend wordt het bier van InBev Belgium vanaf 1 maart 2013 gemiddeld 3,9 procent duurder. De brouwer verhoogde in maart van dit jaar al de prijzen voor horeca en groothandel. Toen was er sprake van een gemiddelde stijging van net geen 6 procent.

De prijsverhoging is nodig om “de aanhoudende stijging van grondstof-, verpakkings- en energieprijzen, en loonkosten te compenseren”, meldt InBev Belgium dinsdag in een persbericht.

De prijsverhoging geldt voor alle bieren van InBev Belgium. De voornaamste merken zijn Jupiler, Stella Artois, Hoegaarden, Leffe en Belle-Vue.

Concreet zullen horeca-uitbaters gemiddeld 7 cent (+3,7 procent) extra moeten betalen voor hun – voornamelijk vaten – InBev-bier. Voor de grootdistributie (vooral bakken en blikjes bier) komt de gemiddelde prijsaanpassing op 8 cent per liter.

Horeca Vlaanderen raadt de horeca-uitbaters aan de prijsstijging door te rekenen aan de klant. “Als een horeca-uitbater deze stijging niet doorrekent, betekent dit een grote hap uit zijn omzet”, luidt het. De horecafederatie wijst er nog op dat het voorbije jaar ook koffie duurder is geworden (gemiddeld 6 procent), net als cola (9 procent) en water (13 procent).

“Door de kosten en opbrengsten in evenwicht te houden, wil InBev Belgium ruimte creëren om te blijven investeren in de Belgische markt, ondanks de structurele daling van de consumptie”, aldus de brouwer. InBev Belgium verhoogde in maart voor het laatst de bierprijs met gemiddeld net geen 6 procent.

Concurrent Alken-Maes sluit niet uit dat ook zij de prijs van haar bieren zal verhogen. “We werken momenteel aan de tarieven voor 2013, maar die werkzaamheden zijn nog niet afgerond”, reageert de woordvoerder op de aangekondigde prijsverhoging bij InBev Belgium. Alken-Maes heeft onder andere Maes, Grimbergen, Cristal en Mort Subite in zijn portefeuille. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content