Ping An eist vergoeding van België voor Fortis-debacle

© reuters

Ping An, de tweede grootste verzekeraar van China, start een procedure op tegen ons land om de geleden verliezen als gevolg van de ontmanteling van Fortis gedeeltelijk te recupereren.

Ping An, de tweede grootste verzekeraar van China, start een procedure op tegen ons land om de geleden verliezen door de ontmanteling van Fortis gedeeltelijk te recupereren. Dat bericht de Financial Times maandag.

Het is overigens de eerste keer dat een Chinese onderneming een internationale arbitrageclaim indient bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes, dat onder de bevoegdheid van de Wereldbank valt.

De Chinese verzekeraar stapte in 2007 mee in het internationale avontuur van Fortis, het jaar waarin 24 miljard euro moest worden gezocht voor de overname van ABN AMRO.

Als gevolg van die expansiedrang implodeerde Fortis en moest Ping An het grootste deel van zijn investeringen afschrijven nadat de Belgisch-Nederlandse groep uiteindelijk ontmanteld en genationaliseerd werd. Ping An stemde in februari 2009 als grootste aandeelhouder van Fortis ( bijna 5 procent) tegen de verkoop van Fortis-onderdelen.

Volgens de Britse zakenkrant komt de claim er als gevolg van mislukte onderhandelingen tussen de Chinese verzekeraar en de Belgische overheid. Bij de Belgische overheid zou naar verluidt niemand op de hoogte zijn van de claim, waardoor tot nader order niemand bereid is te reageren. (FT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content