Piloten zijn niet te spreken over werkomstandigheden bij Ryanair

© AFP

De piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zijn erg ontevreden over de bedrijfscultuur en de werkomstandigheden bij het bedrijf, blijkt uit een rondvraag.

De piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zijn erg ontevreden over de bedrijfscultuur en de werkomstandigheden bij het bedrijf. Dat blijkt uit een rondvraag van de Ryanair Pilot Group (RPG), die meer dan de helft van de piloten van de lagekostenmaatschappi zegt te vertegenwoordigen.

Uit de enquête bij ongeveer 1.100 piloten blijkt dat 72,6 procent van de piloten van plan is om de luchtvaartmaatschappij te verlaten. Meer dan 30 procent wil het bedrijf zelfs binnen het jaar de rug toekeren.

De betrokken piloten willen dat enkel heroverwegen als ze beter en met meer respect worden behandeld en ook beter betaald worden.

Daarnaast zegt maar liefst 95 procent van de ondervraagden dat het niet mogelijk is om tijdens de zomermaanden op een normale manier verlof op te nemen. Daardoor is het voor de hen nagenoeg onmogelijk om een zomervakantie met de familie te plannen.

Vaste dienst

Tot slot geeft 85,7 procent van de Ryanair-piloten aan dat ze ook officieel een werknemer van Ryanair willen zijn.

Momenteel is slechts een kwart van de piloten in vaste dienst bij Ryanair. Meer dan zeventig procent wordt via zelfstandigencontracten tewerkgesteld, hoewel de piloten in kwestie alleen maar opdrachten voor Ryanair uitvoeren. Op die manier kunnen de piloten niet dezelfde sociale rechten opbouwen als hun collega’s die wel in vaste dienst zijn.

‘De RPG is bezorgd over de duurzaamheid van onze werkgelegenheid, het verwateren van de ervaring van de piloten en uiteindelijk over de manier waarop ons bedrijf zal blijven functioneren’, luidt de conclusie van het onderzoek.

‘Dekmantel’Gevraagd om een reactie laat Jonathan Brisy van Ryanair België aan Belga weten dat ‘Ryanair niet reageert op valse beweringen of geheime bevragingen’.

Hij zegt dat het onderzoek werd uitgevoerd door ‘Stichting’, een Nederlandse bedrijf ‘dat een dekmantel is voor piloten van concurrerende luchtvaartmaatschappijen zoals Air France, KLM en Aer Lingus’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content