Piloten Brussels Airlines wijzen nieuw voorstel directie af, maar staking voorlopig niet aan de orde

piloten van Brussels Airlines © belga

De meerderheid van de piloten van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft een nieuw voorstel over werkdruk en verloning afgewezen. Een nieuwe staking is voorlopig niet aan de orde.

De voorbije week spraken ruim 460 van de zowat 530 piloten van Brussels Airlines zich uit over het voorstel rond werkdruk en verloning. 58 procent van hen verwierp het voorstel, 40 procent stemde voor en 2 procent onthield zich. Dat hebben de vakbonden maandag bekendgemaakt.

De stemming liep tot 17.00 uur, maar het was eerder al duidelijk geworden dat een meerderheid van de piloten het voorstel niet zou aanvaarden.

Het voorstel van de directie omvat onder meer het equivalent van een dertiende maand, een betere verloning van overuren, meer rust voor de piloten en extra verlofdagen vanaf 60 jaar.

In mei staakten de piloten al twee dagen. Meer dan 550 vluchten werden daardoor geschrapt. De stakingen kwamen er nadat een eerder voorstel door maar liefst 92 procent van de stemmende piloten was verworpen.

De tegenkanting blijkt nu aanzienlijk geringer, wat bewijst dat er de voorbije weken duidelijk vooruitgang is geboekt, zoals de vakbonden zelf ook al aangaven. Daarom is de kans klein dat de stakingsaanzegging die nog altijd loopt, daadwerkelijk geactiveerd wordt.

Zowel directie als bonden zijn nog altijd bereid om verder te praten, zo valt te horen. Een staking tijdens de zomervakantie zou het imago van de piloten overigens geen goed doen.

Aan vakbondszijde wordt de nee-stem ook gelinkt aan de aanhoudende onzekerheid over de toekomst van Brussels Airlines binnen de Eurowings-groep, het onderdeel van Lufthansa waar de maatschappij in zal worden geïntegreerd. Over die toekomst wordt er in de tweede week van juli meer duidelijkheid verwacht.

Partner Content