Pfizer helpt accelerator Start it@KBC in te zetten op medische technologie

Lode Uytterschaut (Startit @KBC) en Karel Van De Sompel (Pfizer). © .
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

De start-upbegeleider Start it @KBC en het Amerikaanse biofarmabedrijf Pfizer gaan samenwerken. Dat hebben ze vandaag aangekondigd. Start-ups die medische technologie ontwikkelen, krijgen toegang tot de expertise en het netwerk van de multinational. Pfizer kan dan weer de vinger aan de pols houden van interessante innovaties in zijn sector.

“We gaan samen met Start it kijken welke start-ups een goede match zijn voor ons,” zegt Nathalie Gonnissen, de directeur corporate affairs and communication bij Pfizer Belux. “Het kan zijn dat een directielid mentor van een start-up wordt, of dat we kiezen voor een coach uit ons bedrijf die een bepaalde expertise heeft.” Of Pfizer – dat in ons land aanwezig is in Puurs, Elsene, Zaventem en Anderlecht – naast de toegang tot zijn internationale netwerk en kennis Start it ook financieel steunt, is nog niet bekend.

“We beginnen officieel op 1 september,” zegt Nathalie Gonissen van Pfizer, dat in België aan onderzoek en ontwikkeling doet, medicijnen en vaccins produceert en de wereldwijde verdeling ervan vanuit België aanstuurt. “De eerste maanden zullen we bekijken hoe we de samenwerking precies vormgeven. Eén mogelijkheid is dat we samenwerken rond patiëntenchallenges.” Pfizer en Start it kunnen in dat geval een oproep lanceren aan start-ups om een concreet patiëntenprobleem op te lossen. Dat kan leiden tot technologische innovaties in oncologie, zeldzame ziekten, cardiologie en vaccins, maar evengoed voor de distributie en de opvolging van geneesmiddelen.

Aanjager

Met zijn oprichting in 2014 was Start it@KBC de aanjager van het Belgische ecosysteem van start-ups dat zich sinds 2014 snel heeft ontwikkeld. De accelerator ontstond uit een partnerschap tussen Accenture, Cronos Groep, Flanders DC, imec, joyn, KBC, Mobile Vikings, Telenet en lokale academische partners. Gaandeweg breidde Start it uit, nu is het de grootste start-upgemeenschap van het land met hubs in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven, Kortrijk, en Boedapest en New York in het buitenland. Een paar keer per jaar kunnen start-ups hun kandidatuur indienen om te worden opgenomen in het programma.

Uitverkoren start-ups krijgen gedurende drie maanden een intensieve begeleiding om hun zakenidee verder uit te werken tot een groeibedrijf, krijgen toegang tot een netwerk van experts, coaches en investeerders, en tot anderhalf jaar gratis kantoorruimte. Meer dan 600 start-ups maakten gebruik van Start it@KBC, waarvan meer dan vijftig start-ups actief zijn in de medische technologie. Healthtechstart-ups die nog niet tot het netwerk behoren, kunnen zich tot 18 september kandidaat stellen voor de volgende selectieronde.

De samenwerking tussen Start it@KBC en Pfizer is een illustratie van de nieuwe fase waarin het ecosysteem van de start-ups in ons land zit, waarbij stilaan sterker wordt ingezet op bepaalde speerpuntsectoren. Medische technologie is daar een voorbeeld van. België staat sterk in wat in het Engels ‘healthtech’ heet, maar ook in hr-technologie (HR tech) en financiële technologie (fintech) heeft België een goede reputatie.

Start it @KBC werkte al samen met Voka Health, imec en enkele grote ziekenhuizen, maar Pfizer is de eerste structurele gezondheidszorgpartner van de start-upgemeenschap. Door die samenwerking willen Start it@KBC bijdragen tot de ontwikkeling van België tot een ‘health valley’, als een land dat bekendstaat om zijn innovatieve technologie voor medische toepassingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content