Peter Leyman: ‘Massaproductie maakt geen kans meer’

© belga

Peter Leyman, gewezen topman van Volvo Cars Gent en VOKA, noemt de sluiting van Ford Genk “verschrikkelijk”. Maar: “Het ondernemingsklimaat in België is niet goed.”

Peter Leyman, gewezen topman van Volvo Cars Gent en VOKA, noemt de sluiting van Ford Genk “verschrikkelijk”. Maar: “Het ondernemingsklimaat in België is niet goed.”

Peter Leyman ziet drie essentiële redenen voor de sluiting. Ten eerste is er de overcapaciteit in de markt. Ten tweede: “Het ondernemingsklimaat in België is niet goed. De lonen en de hoge energiekosten zijn hoog en de arbeidsmarkt is rigide. Je hebt de inertie van de overheid en de onzekere (fiscale) wetgeving. Toen Ford zich in Genk kwam vestigen, waren de lonen laag en de arbeidsmarkt soepel.” Ten derde is er het feit dat Genk enkel assemblage doet. “We hebben geen beslissingscentrum in Vlaanderen. De Vlaamse markt is bovendien bijzonder klein. Het effect van de sluiting op de verkoopcijfers in België zal zeer beperkt zijn. De verkoop van Renault heeft niet geleden onder de sluiting van de fabriek in Vilvoorde.”

Leyman wijst er nog op dat Valencia, waar de productie van Genk naartoe gaat, bekendstaat als een erg productieve fabriek. De loonkosten waren wellicht niet de bepalende factor voor de verhuizing. Genk had bovendien het probleem dat alle drie de modellen (Galaxy, Mondeo, S-Max) het einde van hun levenscyclus naderden. “Dat heb ik bij Volvo Cars in Gent nooit gedaan. Ik heb er steeds voor gezorgd dat de modellen verschillende levenscycli hadden.”

Hoe moet het nu verder met Limburg? “De lokale werkgevers hebben me altijd gezegd dat de provincie met de sluiting van Ford Genk economisch uit elkaar zou vallen. Uit strategisch oogpunt had men sneller aan reconversie moeten doen. In onze contreien is geen plaats meer voor massaproductie van standaardproducten. Onze industrie is niet bestand tegen de productie in lagelonenlanden. We moeten het hebben van gespecialiseerde nicheproducten.” (W.R.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content