Paul Polman (CEO Unilever): ‘Loonkosten liggen te hoog in Europa’
Paul Polman, topman van de Nederlands-Britse multinational Unilever, vreest voor de toekomst van Europa als ons continent niet dringend zijn concurrentiepositie verstevigt en de loonkosten aan banden legt.
Paul Polman, topman van de Nederlands-Britse multinational Unilever, vreest voor de toekomst van Europa als ons continent niet dringend zijn concurrentiepositie verstevigt en de loonkosten aan banden legt.
In een interview met de Franse krant Le Figaro waarschuwt de topman van Unilever voor de gevolgen van een bedrijfsonvriendelijk klimaat in Europa.
“Europa moet dringend competiever worden, anders vrees ik voor de sociale cohesie in Zuid-Europa, waar 50 procent van de jongeren zonder werk zit,” aldus Polman.
Volgens de Unilever-topman moeten de Europese bewindslui de uitdaging van de ‘concurrentiële arbeidsvoorwaarden’ durven aan te gaan, aangezien de loonkosten in Europa in de meeste gevallen te hoog liggen. “De monetaire crisis is een symptoom van de problemen in Europa, niet de oorzaak ervan,’ verduidelijkt hij.
Voor Polman lijdt het geen twijfel dat Europa aan concurrentievermogen verliest door de lasten op arbeid. “Als Duitsland op dit moment mondiaal concurrentieel is, dan komt dat door de loonmatiging die werd doorgevoerd,” aldus Polman. Ook het Scandinavische beleid, waarbij steeds fors wordt geïnvesteerd in onderzoek en onderwijs, wordt door de topman geprezen.
Polman is wel boos op de Franse overheid, die de multinational op de vingers heeft getikt omdat ze een winstgevende theefabriek in Gémenos heeft gesloten. De Franse regering wil bovendien dat Unilever nu het theemerk Éléphant vrijgeeft. “Wanneer we beslissen om in een fabriek in Frankrijk te investeren en daardoor banen creëren, krijgen we dan van de Franse overheid een merknaam in ruil?”, vraagt Polman zich af.
Boos of niet, het zou in ieder geval niet de bedoeling zijn dat Unilever wegtrekt uit Frankrijk en het Europese continent. “Unilever blijft investeren in Europa, want we zijn de tweede grootste groep wat de hoeveelheid octrooien betreft. We willen niet dat ons bedrijf hier wegzakt,” zei de topman. (BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier