Danny Reweghs

Overname Dole door Greenyard: ‘De vraag is of de timing wel goed zit voor zo’n superdeal’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De groente- en fruitgroep Greenyard voert met het Amerikaanse Dole Food Company vergevorderde onderhandelingen. Als Greenyard Dole overneemt wordt het het grootste groente- en fruitconcern ter wereld. De vraag is of voor Greenyard de timing wel goed zit voor zo’n superdeal. Dat zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.

Wie ruim twee jaar geleden dacht dat Hein Deprez met de fusie van het beursgenoteerde Greenyard (diepvriesafdeling Pinguin en conservendivisie Noliko) met Univeg (wereldspeler in groenten en fruit) en Peatinvest (topspeler in potaarde) zijn belangrijkste huzarenstukje had uitgevoerd, krijgt binnenkort wellicht ongelijk. Greenyard bevestigde dat het vergevorderde onderhandelingen voert met het Amerikaanse Dole Food Company, een specialist in sinaasappels, bananen en verpakte salades. Er is natuurlijk nog geen zekerheid dat de deal er ook effectief komt, maar de kansen zijn toch reëel.

Groter beter?

Greenyard heeft een beurswaarde van afgerond 900 miljoen euro en analisten gaan ervan uit dat Dole Foods toch zo’n 1,5 miljard dollar waard is. Greenyard zou dus binnen de drie jaar een nieuwe kwantumsprong kunnen doen. Maar net als bij de fusie met Univeg is er de vaststelling dat de winstgevendheid van het overgenomen bedrijf te wensen overlaat. Ook Univeg realiseerde en realiseert nog altijd bescheiden winstmarges.

Los van de eventuele overname van Dole, is de prognose voor de omzet van Greenyard in het lopende boekjaar ongeveer het zevenvoud van vijf jaar geleden. Maar de bedrijfskasstroom zal in diezelfde periode maar verdrievoudigd zijn, schatten analisten. Het is dan ook logisch dat de beurskoers de omzetsprong niet heeft kunnen bijbenen, hoewel die in 2017 een fraaie stijging van 34 procent neerzette. Telkens als CEO Marleen Vaesen volop bezig is de rendabiliteit van Greenyard op te krikken, zadelt voorzitter Hein Deprez haar op met een enorm integratieproject.

Overname Dole door Greenyard: ‘De vraag is of de timing wel goed zit voor zo’n superdeal’

Eigenlijk zouden de komende jaren in het teken van de verdere verbetering van de winstgevendheid moeten staan, want twee à drie jaar is echt weinig na zo’n kwantumsprong en de verwachte flinterdunne ebitda-marge van 3,6 procent bewijst dat ook. Want grote overnames, dat betekent ook veel schulden. Er circuleren bedragen van 500 tot 800 miljoen euro aan schuldfinanciering als de Dole-deal wordt afgerond. Terwijl halfweg het boekjaar 2017-2018 nog 346,5 miljoen euro aan financiële schulden uitstonden of een schuldverhouding van 2,4 keer ebitda.

Risicovolle combinatie

De overname van Dole Food Company is een kans die vandaag opduikt. De vraag is of de timing wel zo ideaal is voor Greenyard. Niet alleen is de rendabiliteit van de fusiegroep nog onvoldoende opgekrikt, ook de schulden zijn eigenlijk nog niet genoeg gezakt om nog eens zo’n grote sprong te maken.

Dat maakt dat een eventuele acquisitie van Dole gevaren inhoudt. De beursreactie op het nieuws over de onderhandelingen is dan ook opvallend gereserveerd. Als particuliere belegger lijkt het ons geen fraai kerstcadeau er de weinig rendabele Amerikaanse fruit- en groentespeler nog eens bij te krijgen. De business op zich is niet zo risicovol, maar de combinatie van lage winstgevendheid en veel schulden heeft al vaker groepen in de problemen gebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content