Overname ABK door Bank van Breda maakt vooral bestuurders-vennoten rijker
Bank van Breda mag dan de overnamestrijd om Antwerps Beroepskrediet (ABK) gewonnen hebben, vooral de negen bestuurders-vennoten van ABK worden er beter van.
Uit officiële documenten blijkt dat de negen bestuurders-vennoten van ABK een cruciale rol gespeeld hebben in de overname door Bank van Breda. En daar worden zij zeker niet slechter van. Van het overnamebedrag van 115 miljoen euro verdwijnt liefst 44 miljoen in de zakken van de negen bestuurders-aandeelhouders.
De negen bestuurders bezitten immers elk 10.000 A-aandelen van ABK. Tegen een nominale waarde van 2,5 euro kostte dat pakket hen 25.000 euro. Maar elk A-aandeel is wel goed voor tien stemrechten. Met hun 90.000 aandelen op een totaal van 245.000 controleerden de negen bestuurders dus de facto de vennootschap en konden zij vrij beslissen met welke partij ze in zee gingen, Bank van Breda of de combinatie BKCP/Crédit Mutuel Nord Europe.
Door te verkopen aan Bank van Breda incasseren ze, belastingvrij, elk 4,9 miljoen euro en ontnemen ze de 150.000 kleine aandeelhouders (veelal ondernemers die bij een krediet of borg verplicht waren een B- of C-aandeel te kopen) de mogelijkheid om op het hogere bod van CMNE/BKCP in te gaan. Daar staan garanties van Bank van Breda tegenover inzake werkgelegenheid, ontslagvergoedingen en het behoud van de hoofdkantoorfuncties van ABK in Antwerpen. CMNE wilde de activiteiten van ABK integreren in die van zijn dochterbedrijf BKCP.
ABK is een regionale kas van het Beroepskrediet die acht kantoren en zeven agenten telt in de provincie Antwerpen. De bank boekte vorig jaar een nettowinst van 19,7 miljoen euro en heeft een eigen vermogen van 229 miljoen op een balanstotaal van 542 miljoen euro. Vrijdag raakte bekend dat Bank van Breda, ten nadele van BKCP, ABK binnen rijft.
P.C.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier