Overleg bij De Lijn mislukt: staking vanaf vrijdag
Het overleg tussen vakbonden en directie van De Lijn heeft niets opgeleverd. De staking is in zicht.
De vakbonden en de directie van De Lijn hebben woensdag informeel overleg gepleegd, maar ook die gesprekken hebben niets opgeleverd. De staking gaat dus gewoon door, meldt nationaal secretaris Jan Coolbrandt van ACV Openbare Diensten.
“We hebben naar mekaar geluisterd, maar dat was het dan. Er is geen concrete vooruitgang geboekt en de acties gaan door”, verduidelijkt Coolbrandt.
De vakbondsman benadrukt dat er voor de start van de staking geen overleg meer is gepland, maar dat vakbonden en directie wel naar elkaar zullen blijven luisteren. Dinsdag – de dag na de staking – maken de bonden een round-up van de situatie.
Het vakbondsfront bij De Lijn wil vier dagen staken, vanaf vrijdagochtend 30 juni tot en met maandagavond 3 juli. De bonden vragen de bus- en tramchauffeurs om minstens één dag het werk neer te leggen. Dat maakt dat het op dit moment onmogelijk te voorspellen is waar en hoeveel bussen en trams er zullen rijden. Bovendien hebben de vakbonden ook de chauffeurs van de privé-exploitanten opgeroepen om niet uit te rijden.
“De juiste impact van de vakbondsactie op onze dienstverlening is niet te voorspellen, omdat de wet personeelsleden niet verplicht om vooraf door te geven of ze zullen staken”, luidt het bij De Lijn.
Reizigers kunnen op vrijdag en maandag vanaf 6.30 uur terecht op de website van De Lijn voor updates over het verkeer. In het weekend is dat wat later: vanaf zaterdag is de zomerdienst van kracht, het aanbod is dan beperkter, laat De Lijn weten in een mededeling.
Op de website zal ook een attest te vinden zijn voor wiçe er een nodig heeft voor school of werkgever.
Het grote twistpunt van de sociale onvrede bij De Lijn zijn de lopende CAO-gesprekken. De bonden vragen de maximale opslag van 1,1 procent die de sociale partners op nationaal intersectoraal niveau onderhandeld hebben. De vakbonden willen die ingevuld zien, maar de directie wil 1 procent geven, waarvan de helft via een bonus.