Out of Use: De nieuwe groene golf
Afval bestaat niet. Out Of Use plant in ruil voor oude computers en laptops zelfs 10.000 nieuwe bomen.
Out Of Use uit Aarschot is een inzamelaar van afval van elektrische en elektronische apparaten (AEEA). Het koopt afdankertjes op van bedrijven en selecteert in een eerste fase de apparaten die aan een tweede leven kunnen beginnen.
Lukt dat niet, dan laat Out Of Use de toestellen demonteren in sociale werkplaatsen. Voor de onderdelen die daarna terugkeren – moederborden, behuizingen, harde schijven – werkt het samen met bedrijven die de onderdelen recycleren tot een herbruikbare grondstof. In ruil daarvoor krijgt Out Of Use een bedrag betaald. “De moederborden bulken we op tot twintig ton”, zegt CEO Mark Adriaenssens. “Daarna smelt Umicore ze en haalt het de metalen en de niet-metalen eruit. Zo gaan 54 verschillende onderdelen naar dertig bedrijven. Volgens een audit van Recupel kunnen wij op die manier van 100 procent afval bijna 90 procent secundaire grondstoffen maken.”
Slimme samenwerking
Met dit model realiseerde Out Of Use in 2014 een omzet van zo’n 700.000 euro en een bedrijfsresultaat van 14.527 euro. Adriaenssens wijst echter op de lage prijzen die hij voor de onderdelen krijgt, waardoor het hergebruik aan belang wint. Herbruikbare computers komen via opkopers terug in de markt. “Maar we exporteren niet naar China of Afrika. Als computers daar stuk gaan, hebben de Europese regels geen vat op wat ermee gebeurt. Bovendien is dat al te gek: waarom de toestellen op een vliegtuig zetten als je activiteit gericht is op een beperking van CO2-uitstoot?”
Out Of Use mikt voor zijn verdere groei op slimme samenwerkingsverbanden. Zo lanceerde het begin deze maand een nieuwe actie met Natuurpunt. Bedrijven kunnen hun oude laptops, pc’s en gsm’s schenken aan de vereniging. Out Of Use verzorgt de selectie en laat het niet-herbruikbare materiaal recycleren. Voor elke oude laptop of computer of voor vier oude gsm’s koopt Natuurpunt een vierkante meter grond en plant er een boom op.
“De bedrijven doen afstand van hun vergoeding ten voordele van Natuurpunt”, duidt Mark Adriaenssens. “Natuurpunt plant de bomen gegroepeerd. Als ze dat willen kunnen de personeelsleden van de schenkende bedrijven zelf een boom komen planten.” Het nieuwe project start niet zonder ambitie. Met de steun van Out Of Use, maar bijvoorbeeld ook van Umicore, wil Natuurpunt eind november 10.000 bomen planten en zo een hectare bos creëren. (WT)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier