Orange Belgium ziet kabelabonnees stijgen met 90 procent

. © .
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Orange Belgium won in één kwartaal 15.800 bijkomende kabelabonnees. Dat is een stijging met 90 procent tot 33.400. De resultaten van de groep voor 2016 liggen aan de bovenkant van de eigen verwachtingen. Orange keert een brutodividend van 50 cent uit.

Op het totaal van de ongeveer 4 miljoen Belgische huishoudens zijn de 33.400 kabelabonnees van Orange Belgium een schijntje, maar de groei met 15.800 abonnees is ruim dubbel zo sterk als in het vorige kwartaal. Bijna 30 procent van de 33.400 abonnees zijn nieuw bij Orange. Dat betekent dat de kabelstrategie van Orange wel degelijk hout snijdt. “Wij zullen de klantenwerving voor ons convergente aanbod voort opdrijven”, beloofde CEO Michaël Trabbia. Hij herhaalde dat Orange 10 procent van de markt wil veroveren. In een interview met Trends gaf Trabbia zich daar eerder vijf jaar de tijd voor.

Ook andere resultaten verbeterden. De inkomsten uit diensten stegen jaar op jaar 2,1 procent in het vierde kwartaal. De maandelijkse opbrengst per abonnee (ARPU) steeg tot 29 euro, een halve euro beter dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven voor roaming. Orange heeft nu meer dan 2 miljoen actieve smartphonegebruikers. Het dataverkeer steeg jaar op jaar met 68 procent.

Door het akkoord met het Waalse Gewest over de afschaffing van de pylonenbelasting kon Orange in het vierde kwartaal 15,5 miljoen ook extra gecorrigeerde courante bedrijfskasstroom boeken. Over het hele jaar tekende Orange Belgium een half procent meer omzet op, tot 1242 miljoen euro. De nettowinst bleef onveranderd op 76,6 miljoen.

Dubbelzinnig roamingeffect

De impact van de lagere roamingtarieven was dubbel. Enerzijds had Orange 28,4 miljoen euro bruto minder inkomsten uit roaming bij zijn eigen klanten. De daling zat vooral in spraak en sms, veel minder in data. Anderzijds stegen de inkomsten uit roamingdiensten aan bezoekers. Door de lagere tarieven verbruikten die hier veel meer diensten. Daardoor was de netto-impact van de roamingverordering “aanzienlijk lager” dan de bruto-impact, meldt Orange zonder in detail te gaan. Over het hele jaar zorgde de roamingverordening voor een omzetdaling uit mobiele diensten met 4,4 procent.

De inkomsten uit virtuele mobiele operatoren zoals Telenet daalden over het jaar van 84,2 miljoen naar 80,3 miljoen. Telenet blijft zoals bekend nog tot eind 2018 vergoedingen betalen aan Orange voor het gebruik van hun netwerk.

De investeringen in het nieuwe kabelaanbod bleven voor 2016 beperkt tot 18,9 miljoen op totale investeringen van 167,6 miljoen (13,5% van de omzet). De operationele kasstroom was 149,4 miljoen (+16,5%) en de netto financiële schuld 338 miljoen (-17,1%), of 1,1 keer de gerapporteerde courante bedrijfskasstroom.

Opnieuw dividend

Chief financial officer Arnaud Castille hoopt de prestaties van 2016 in 2017 te herhalen. “We beschikken over de middelen om in 2017 extra aandeelhouderswaarde na te streven”, beloofde hij. Orange keert over het boekjaar 2016 alvast 50 cent uit als brutodividend. Het is voor het eerst sinds boekjaar 2012 dat het voormalige Mobistar een dividend uitkeert.

In de toekomst verwacht Orange een groei uit diensten (dus zonder verkoop van gsm’s) in 2017. De gecorrigeerde courante bedrijfskasstroom (ebitda) zou uitkomen op 290 tot 310 miljoen euro, te vergelijken met de 300,2 miljoen euro uit 2016. De investeringen zullen relatief stabiel blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content