Option winstgevend in tweede semester

© belga

De Leuvense ontwikkelaar van mobiele oplossingen Option boekte in zijn tweede halfjaar een nettowinst van 12.000 euro over opbrengsten van 24,08 miljoen euro.

De winst is te klein om in centen per aandeel uit te drukken, maar in dezelfde periode van 2010 was er nog een verlies van 40,5 miljoen.

De opbrengsten daalden wel nog met 10 procent, maar de kosten daalden sterker, met ruim 20 procent. Er waren ook een kwart minder afschrijvingen en waardeverminderingen. Option verhoogde lichtjes zijn uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling tot 7,7 miljoen euro in het halfjaar en bespaarde fors op verkoop-, marketing- en administratieve kosten.

Een kleine 70 procent van de omzet van Option komt nu uit software en licenties. Dat is 152 procent meer dan een jaar geleden. In spiegelbeeld verminderden de inkomsten uit producten met 62 procent. Omdat producten veel minder eigen Option-inhoud hebben dan software en licenties, springt de brutowinstmarge van Option van 34,8 naar 69,1 procent.
In een persmededeling zei Option dat “de industriële transformatie die de firma begon in 2011 voleindigd wordt”.
Over heel 2011 boekte Option 49,9 miljoen euro opbrengsten en een nettoverlies van 2,9 miljoen euro. Een jaar voordien was er nog een verlies van 61 miljoen over opbrengsten van 57,7 miljoen.

Option gaf in het jaar wel 5,7 miljoen euro meer cash uit dan er binnenkwam, maar eindigde het jaar met 25,2 miljoen aan liquide middelen.

De kortetermijnschulden daalden van bijna 60 naar 46 miljoen euro. Het eigen vermogen daalde van 4 naar 1,2 miljoen.

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content