Opel: “Duitsland beslist uiterlijk volgende week over staatssteun”

© belga

De uiteindelijke beslissing over Duitse staatssteun voor Opel valt uiterlijk volgende week. Dat heeft Bondsminister van economie Rainer Brüderle (FDP) dinsdag in Berlijn verklaard.

Vrijdag 4 juni komt het comité met topambtenaren van de Duitse regering samen om over de mogelijke miljardenwaarborg voor Opel te beraadslagen.

De adviesraad, die het ministerie van economie aanvullend adviseert over aanvragen voor staatssteun, heeft volgens Brüderle een zeer kritisch advies afgeleverd. De schriftelijke stellingname van een onafhankelijke expertenraad is er echter nog niet.

In het kader van de herstructurering van Opel, rekent de GM-dochter op een Duitse borgstelling van 1,1 miljard euro. Dat bedrag zou moeten komen van de federale staat en de deelstaten.

Zonder financiële hulp van de Duitse overheid vreest Rainer Einenkel, voorzitter van de bedrijfsraad van Opel in Bochum, dat het moederbedrijf GM drie van de vier Duitse Opel-fabrieken zal sluiten. “Zonder dat geld zijn Bochum, Eisenach en Kaiserslautern acuut bedreigd”, aldus Einenkel.

Einenkel wijst er nog op dat er een financieel plan bestaat voor de Europese fabrieken, dat 3,7 miljard euro omvat. Als een deel van die fondsen er niet komen, moeten de plannen mogelijk worden gewijzigd. Daar zouden de landen die mee in het plan stappen financieel voordeel uit kunnen halen, meent Einenkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content