Ook Volkswagen in Frankrijk aangeklaagd voor dieselgate

. © reuters

Een dag nadat autobouwer Renault had aangekondigd dat hij in Frankrijk is aangeklaagd voor bedrog in het dieselgate-onderzoek, heeft ook de Duitse concurrent Volkswagen bekendgemaakt aangeklaagd te zijn

Ook Volkswagen is naar verluidt aangeklaagd voor ‘bedrog wat betreft de substantiële kwaliteiten van een product, met als gevolg een gevaar voor de gezondheid van mens of dier’. Het autoconcern moet volgens een bron een borg betalen van 10 miljoen euro, en een bankgarantie voorleggen van 60 miljoen euro.

Volkswagen zelf is van mening dat de feiten die het Franse gerecht onderzoekt, al behandeld zijn in Duitsland.

Dieselgate ging met VW aan het rollen. Het Duitse autoconcern bekende in september 2015 dat het sjoemelde met software, zodat emissies van dieselwagens onder testomstandigheden gunstiger uitkwamen dan bij normaal gebruik op de weg. De sjoemelsoftware werd geïnstalleerd in 11 miljoen dieselwagens om de te hoge uitstoot – tot veertig keer hoger dan toegelaten – te verbergen. Het schandaal kostte het concern al 30 miljard euro.

De aanklacht is afkomstig van speciale justitiële onderzoekers. Die kunnen in Frankrijk bedrijven of individuen aanklagen als er serieuze aanwijzingen zijn dat er zaken niet volgens de regels zijn gegaan. Ze kunnen dan beslissen of ze een zaak voor de rechter willen brengen, maar zijn daarna niet meer betrokken.

Partner Content