Ook Duitse Ryanair-piloten willen staken

© reuters

De sociale conflicten bij de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair breiden uit.

Vandaag/maandag 30 juli heeft een meerderheid van de in Duitsland gestationeerde piloten zich uitgesproken voor een staking. Ze willen daarmee hogere vergoedingen en betere arbeidsvoorwaarden afdwingen. Zo’n 96 procent is voor, aldus de pilotenvakbond Cockpit.

Wanneer de piloten het werk precies zullen neerleggen, is nog niet duidelijk. De pilotenbond geeft de directie tot 6 augustus de tijd om met een voorstel te komen dat de basis voor onderhandelingen kan vormen, klinkt het.

“Tot nu toe heeft Ryanair geen enkel voorstel gedaan waarmee we verder kunnen”, aldus Ingolf Schumacher van Vereinigung Cockpit, die eraan toevoegt dat de laatste ronde van verkennende gesprekken op vrijdag ‘geen vooruitgang had opgeleverd’.

De vakbond wil onder meer dat piloten een hoger basisloon krijgen, zodat variabele verloningen op basis van gevlogen uren een kleiner deel uitmaken van de totale verloning. Volgens vakbondsman Schumacher gedraagt Ryanair zich ‘als een chauffeur die in de verkeerde richting rijdt’.

De voorbije weken legde het boordpersoneel in België, Spanje, Portugal en Italië al eens het werk neer en staakten de piloten in Ierland. Nu vrijdag wil die laatste groep al voor de vierde keer het werk neerleggen.

Partner Content