Ontwerpakkoord Delhaize: geen naakte ontslagen, minder winkelsluitingen

Bij Delhaize werden in juni massale ontslagen en winkelsluitingen in het vooruitzicht gesteld © Belga

De directie van Delhaize en de vakbonden hebben een ontwerpakkoord bereikt. Dat hebben ze bekendgemaakt. Er zal worden afgevloeid, niet worden ontslagen, en minder winkels gaan dicht dan eerst gemeld.

De onderhandelingen ging tot laat maandagavond door. “Het ging dan ook om een omvangrijk akkoord”, zegt Veerle Verleyen van de christelijke bediendebond LBC-NVK. Een van de krachtlijnen is dat er geen naakte ontslagen vallen en dat het collectief ontslag beperkt blijft tot 1.800 bedienden. In juni vorig jaar kondigde Delhaize aan dat 2.500 bedienden het bedrijf moesten verlaten. De afslanking gebeurt via vrijwillig vertrek en vrijwillig brugpensioen, zegt de socialistische bond BBTK.

Daarnaast kwamen directie en vakbonden overeen dat tien supermarkten niet langer in eigen beheer zullen uitgebaat worden. Aanvankelijk was er sprake van veertien supermarkten. Met name de winkels in Diest, Herstal, Tubeke en Dinant blijven beheerd door Delhaize. Voor de supermarkten van Aarschot, Berlaar, Eupen, Genk (Stadsplein), La Louvière, Lommel, Dendermonde (Oude Vest), Turnhout en Schaarbeek (Verhaeren) worden overnemers gezocht. Supermarkt Kortrijk Ring sluit definitief.

LBC-NVK zegt dat het akkoord verder belangrijke toekomstperspectieven biedt voor bestaand en nieuw winkelpersoneel. En dat zowel naar de invulling van hun baan als naar loon toe. “Zware inleveringen zijn afgewend”, zegt Verleyen. “Er is een belangrijk loonpakket. Zo zullen maaltijdcheques in waarde stijgen.”

‘Lichter, efficiënter’

Delhaize wijst er in een persbericht op dat het ontwerpakkoord voorziet in een “lichtere en efficiëntere structuur” voor de supermarkten in eigen beheer. Ook zullen “efficiëntere procedures en werkmethodes” ingevoerd worden, en ingezet worden op nieuwe technologiën. “Dit akkoord is essentieel om de toekomst van Delhaize België te garanderen”, zegt de supermarktketen. “Het stelt Delhaize in staat om de sterke concurrentie en de economische omstandigheden het hoofd te bieden. Dankzij dit ontwerpakkoord zullen we onze kostenhandicap kunnen verkleinen op vlak van loon- en arbeidsvoorwaarden.”

De vakbonden moeten de komende weken het ontwerpakkoord voorstellen aan hun achterban. Als die zijn zegen geeft, kan het akkoord omgezet worden in een collectieve arbeidsovereenkomst en tijdens een bijzondere ondernemingsraad op 23 februari ondertekend worden.Het akkoord geldt volgens de bond voor alle bedienden van de winkels en de centrale diensten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content