Onlinetool geeft zelfstandigen in spe een idee van hun netto-inkomen

Wie overweegt om zelfstandige in hoofdberoep te worden, kan voortaan gratis zijn of haar te verwachten inkomsten berekenen. De dienstengroep voor zelfstandigen en ondernemers Xerius heeft daarvoor donderdag een bruto-netto calculator, de eerste in zijn soort voor zelfstandigen, online beschikbaar gemaakt.

Op basis van de bruto-omzet wordt voor eenmanszaken en vennootschappen een schatting van de netto-inkomsten gegeven nadat alle kosten afgetrokken zijn. Xerius wil zo de drempel naar het voltijds ondernemerschap verlagen. ‘Want de meest prangende vraag van mensen die willen ondernemen is hoeveel ze netto zullen verdienen’, zegt Xerius-woordvoerster Céline Englebert.

De bruto-netto calculator verrekent naast dagtarieven en aantal werkdagen ook financiële parameters, zoals groeps- en hospitalisatieverzekering, aftrekbare kosten, socialezekerheidsbijdragen en personenbelasting. Ook loontrekkenden die willen weten wat ze als zelfstandige zouden moeten factureren om een gewenst nettoloon over te houden, kunnen daarvoor de tool gebruiken.

Englebert benadrukt dat het zeker niet de bedoeling is om de rol van boekhouder weg te nemen, maar om starters beter voorbereid naar de boekhouder te laten gaan. Xerius vergemakkelijkt zo de taak van boekhouders als partner naar zelfstandigen toe, klinkt het. Xerius werkte voor de calculator samen met softwarebedrijf Teal Partners, dat met technologie van de KU Leuven de berekeningsmotor achter de tool bouwde. Het sociaal secretariaat SD Worx leverde de knowhow om bruto naar netto om te zetten.

Meer informatie en een link naar de tool is te vinden op de website van Xerius.

Partner Content