Ongeloof en verbijstering over panne Belgocontrol: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’
De verschillende luchtvaartmaatschappijen die actief zijn op Brussels Airport zijn verbijsterd over de panne bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Voka spreekt van een miljoenenverlies.
Sinds 14 uur is het vliegverkeer gedeeltelijk hervat, de eerste vluchten zijn vertrokken vanop Brussels Aiport. ‘We verwachten een graduele heropstart van het luchtverkeer van en naar Brussels Airport’, zegt woordvoerster Anke Fransen. Op de website van de luchthaven zijn ondertussen nog enkele vertrokken vluchten verschenen, terwijl op het grote bord in de vertrekhal bij de eerste vluchten de woorden ‘boarding’ of ‘final call’ verschijnen. Volgens de website zijn ook de eerste vliegtuigen geland.
Het Airline Operators Committee (AOC), de officiële vertegenwoordiging van de luchtvaartmaatschappijen, is bezig met een oplijsting van de kosten die de sluiting van het luchtruim door de panne heeft veroorzaakt.
Voorzitter Dieter Bruneel: ‘Internationaal, bij de headquarters van de luchtvaartmaatschappijen en bij de passagiers zien we vooral ongeloof en toch wel verbijstering dat een relatief normaliter beheersbaar probleem dergelijke implicaties kan hebben.’
De maatschappijen willen een grondig onderzoek. ‘Dit kunnen we niet nog een keer meemaken, zoveel is duidelijk’, aldus Bruneel.
Geen compensatie
De maatschappijen kregen veel vragen naar financiële compensatie. Doordat het gaat over buitengewone omstandigheden, zijn de maatschappijen echter niet gebonden aan de Europese regelgeving inzake financiële compensatie en zijn compensaties dus niet aan de orde.
De luchtvaartmaatschappijen deden er alles aan om via onder meer afleidingen en flexibele herboekingen passagiers zo snel als mogelijk op hun bestemming te krijgen.
50 miljoen euro omzetverlies
Volgens Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde is de economische schade door het stilvallen van de vliegactiviteiten op Brussels Airport aanzienlijk. Directeur Paul Hegge hoopt dat dergelijke problemen in de toekomst nooit meer zullen voorkomen.
‘Volgens de Nationale Bank van België bedraagt de toegevoegde waarde van Brussels Airport 10 miljoen euro per dag. De schade door deze panne kan dus geraamd worden op 5 miljoen euro. Daar de totale omzet van de luchthaven ongeveer 100 miljoen euro per dag bedraagt, kan het omzetverlies oplopen tot 50 miljoen euro. Een deel daarvan kan gerecupereerd worden door vluchten die later vertrekken, maar het grootste deel is wellicht verloren’.
Onder andere de vakbond ACV en SP.A-Kamerfractieleider Karin Temmerman wezen op Radio 1 met beschuldigende vinger naar structurele financieringsproblemen bij Belgocontrol en de besparingen van de regering.
De luchtverkeersleiding van Defensie heeft haar collega’s van Belgocontrol woensdagochtend assistentie geboden na de technische panne. Dat meldt Defensie. ‘Op zo’n moment is de vliegveiligheid primordiaal en kunnen wij niet aan de kant blijven staan’, klinkt het.
Naast de systemen van luchtverkeersleiding van Belgocontrol en Eurocontrol, beschikt ook het leger over een luchtverkeersleiding. Dat derde verkeersstation regelt de militaire vluchten, die het civiele luchtruim doorkruisen, maar andere routes afleggen. De grote, krachtige radar waarover het militaire verkeersstation in Semmerzake (Gavere, Oost-Vlaanderen) beschikt, wordt bovendien ook door Belgocontrol gebruikt om het luchtruim in beeld te brengen. ‘Toen het probleem bij Belgocontrol plaatsvond, bevonden zich enkele duizenden vliegtuigen in het luchtruim. We hebben samengewerkt met de mensen van Belgocontrol om het luchtruim te deconflicteren, en er bijvoorbeeld voor te zorgen dat vliegtuigen die op dezelfde hoogte vliegen elkaar niet tegenkomen. Onze radar bleef namelijk beeld maken en de luchtverkeersleiding was operationeel’, aldus Defensie. ‘Als andere middelen falen, zullen wij altijd helpen. Onze mensen hebben de knowhow en het zou verkeerd zijn om aan de kant te blijven staan.’ De interventie van Defensie heeft ongeveer 2 uur geduurd. ‘We hebben de vliegtuigen vooral aangestuurd om hen te doen landen op een andere luchthaven’, klinkt het. Een tussenkomst zoals die van woensdag heeft Defensie nog nooit moeten doen. ‘Ik herinner me wel dat we enkele jaren geleden een Europese top hadden die samenviel met een staking. Toen heeft Defensie de officiële vliegtuigen omgeleid.’ (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier