‘Ondernemingszin in Vlaanderen op hoogste niveau in 15 jaar’
Het gaat de goede richting uit met de ondernemingszin in Vlaanderen. Steeds meer mensen zien mogelijkheden om een onderneming op te starten en een hoger percentage zet die stap ook effectief.
Op Europees niveau blijft de Vlaming evenwel slecht scoren. Dat blijkt uit de 15de editie van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM), zo meldt Vlerick Business School.
Eerst het goede nieuws. Bijna de helft (48 procent) van de ruim 1.000 door Vlerick ondervraagde Vlamingen ziet in de komende zes maanden genoeg opportuniteiten om een bedrijf op te richten. En een op de tien heeft de intentie om een eigen bedrijf op te starten in de komende drie jaar. “Dit zijn de hoogste scores in vijftien jaar GEM-onderzoek in Vlaanderen”, stelt Vlerick.
En ook het aantal mensen die effectief net een onderneming opgericht hebben of er een aan het oprichten zijn, staat met 5,4 procent op het hoogste niveau in vijftien jaar.
Vergelijking met andere landen
Er volgt echter een maar. Zo blijft het start-upniveau in Vlaanderen relatief laag. In Europa scoren alleen Duitsland en Italië lager. Bovendien ontstaan start-ups in Vlaanderen vaak uit noodzaak (“omdat ze te weinig andere alternatieve jobkansen zien”), eerder dan vanuit een verbetering of opportuniteit. “
Voor Vlaanderen en België duidt de GEM-peiling jaar na jaar op een relatief gebrek aan ondernemerschapscultuur. Weinig vertrouwen in de eigen kennis en vaardigheden om een onderneming te starten lijkt een structureel probleem”, besluit Vlerick. “Angst om te falen is een structurele rem voor latente ondernemers die wel goede opportuniteiten zien.”
De GEM-studie is gebaseerd op een jaarlijkse telefonische enquête bij een representatieve steekproef van circa 2.000 respondenten tussen 18 en 64 jaar in België, van wie ruim 1.000 in Vlaanderen. Het is voorlopig het laatste GEM-rapport, omdat er een einde is gekomen aan de opdracht van het Steunpunt Ondernemerschap en Regionale Economie (STORE), de opdrachtgever. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier