Omstreden Francine Swiggers krijgt nieuw mandaat van Nationale Bank

© Belga
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De voordracht is opmerkelijk, want Swiggers is sinds de val van Dexia en Arco omstreden.

Francine Swiggers, voormalig topvrouw van Arco en bestuurder bij Dexia, is door minister van Financiën Koen Geens (CD&V) voorgedragen voor een nieuw mandaat als censor bij de Nationale Bank. Opmerkelijk, want Swiggers is sinds de val van Dexia en Arco omstreden.

Uit de oproepingsbrief voor de algemene vergadering op 26 mei blijkt dat de Nationale Bank zijn aandeelhouders voorstelt om het mandaat van Swiggers te vernieuwen. Het college van censoren ziet toe op de begroting van de Nationale Bank.

Omstreden

Swiggers was eerder bestuurder van Dexia en topvrouw van Arco, de financiële holding van de christelijke arbeidersbeweging ACW. Ze kwam onder meer in de Dexia-commissie onder vuur te liggen, toen haar werd verweten dat Arco, de financiële holding van de christelijke arbeidersbeweging ACW, zélf zou hebben gespeculeerd op het Dexia-aandeel.

Intussen is Swiggers vereffenaar van Arco. Ook daarvoor kreeg ze al kritiek, een groep coöperanten eist haar aftreden als vereffenaar omdat ze niet objectief zou zijn.

‘Waanzin’

Op de vorige algemene vergadering van de Nationale Bank haalde beleggersactivist Erik Geenen al uit naar Swiggers’ postje als censor. Vrijdag reageerde hij via Twitter op haar herbenoeming: ‘Waazin. Something is rotten in the kingdom of Belgium’.

Waanzin², Francine Swiggers herbenoemd als censor bij Nationale Bank!! http://t.co/VjZJaM7TZH Something is rotten in the kingdom of Belgium!

— erik geenen (@ErikGeenen) 25 april 2014

Ook N-VA-Kamerlid Peter Dedecker reageerde al via Twitter. ‘Swiggers herbenoemen in Nationale Bank. Hoe hard kan #begov de coöperanten en belastingbetalers in het gezicht meppen?’

Swiggers (Arco) herbenoemen in Nationale Bank. Hoe hard kan #begov de coöperanten en belastingbetalers in het gezicht meppen?

— Peter Dedecker ? (@peterdedecker) 25 april 2014

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content