Omega Pharma verdwijnt uit Bel20 na geslaagd bod Marc Coucke

© belga

Het bod van Couckinvest, de holding van Marc Coucke, op Omega Pharma is geslaagd. Daarmee komt na ruim 13 jaar een eind aan het beursavontuur van de verdeler van voorschriftvrije apotheekproducten.

Couckinvest bezit nu samen met Omega Pharma 91,32 procent van alle uitstaande aandelen, zo meldt het bedrijf uit Nazareth dinsdag. Het aandeel verdwijnt vanaf donderdag uit de Bel20, meldt Euronext. Pas in maart, bij de volgende herziening van de sterindex, zal een vervanger de plaats van Omega Pharma innemen.

Begin september raakte bekend dat Coucke Omega Pharma van de beurs wou halen. Daarvoor moesten Coucke en Omega Pharma wel minimum 90 procent van de aandelen verwerven. Het bod wordt nu verplicht heropend tot en met 6 januari 2012. De biedprijs blijft 36 euro per aandeel.

Met de 46-jarige Coucke verdwijnt de meest kleurrijke figuur van de Brusselse beursvloer en een rolmodel voor heel wat jonge, ambitieuze zakenlui die hem benijden en bewonderen of minstens bewonderd hebben om zijn commerciële successen.

Dat de mediagenieke en toch ook mediageile Coucke al van voor de beursgang in 1998 de aandacht van de belegger naar Omega Pharma zoog, is niet verwonderlijk. Coucke schopte het immers van verkoper van shampoo in bulk tot rijke eigenaar van een stevige multinational. De Vlaamse versie van the American dream, zeg maar. De medaille had ook een keerzijde. Na de spectaculaire groei in de eerste jaren na de beursgang, maakte de koers steeds vaker vreemde capriolen, vaak na haperende of ronduit slechte communicatie en tegenvallende groeicijfers.

Maar na het geslaagde bod kan Coucke zonder pottenkijkers zijn imperium hertimmeren en herfinancieren met de steun van het solide investeringsfonds Waterland. (Be.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content