Olieconcern Shell gaat verder productie opschroeven en banen schrappen

© EPA

Het olieconcern Shell verwacht de productie de komende jaren flink op te schroeven door fors te investeren in (nieuwe) olie- en gasprojecten.

Daarnaast zet de Nederlands-Britse groep bedrijfsonderdelen in de etalage en schrapt ze nog meer banen om de winstgevendheid te vergroten.

Dat heeft Shell dinsdag bekendgemaakt in een toelichting op de strategie voor de komende jaren.

Shell verwacht in 2012 dagelijks 3,5 miljoen vaten olie of een equivalent daarvan te produceren. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van het productieniveau in 2009.
Shell kampt al jaren met een stagnerende productie. Het concern verwacht de komende jaren de productie op te schroeven omdat grote projecten op stapel komen. “We staan gereed voor een nieuwe golf van financiële groei en productiestijging”, aldus topman Peter Voser.

Aan de verkoopzijde blijft Shell zich richten op verbetering van de winstgevendheid. Daarom gaat 15 procent van de raffinagecapaciteit eruit en verkoopt Shell 35 procent van de brandstofverkoopactiviteiten. Het concern verwacht in totaal jaarlijks voor 1 à 3 miljard dollar aan bezittingen te verkopen. Verder denkt Shell dit jaar 1 miljard dollar aan kosten te kunnen besparen, waarbij tot eind 2011 nog eens 2.000 banen moeten verdwijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content