Olieconcern Saudi Aramco ziet winst meer dan verdubbelen

Archiefbeeld van Amin Nasser, CEO van Saudi Aramco. (3 November 2019) © Belga Image

Het Saoedische staatsbedrijf Saudi Aramco – ’s werelds grootste oliemaatschappij – heeft zijn winst meer dan zien verdubbelen. Redenen zijn met name de heropleving van de vraag en de gestegen olieprijzen.

In het derde kwartaal boekte Aramco een winst van 114,1 miljard riyal (26,3 miljard euro), tegenover 44,2 miljard riyal (10,2 miljard euro) in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een stijging met 158 procent. De oliemaatschappij presteerde zo beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht (zowat 25,2 miljard euro winst).

‘De stijging van de nettowinst was vooral te danken aan de hogere prijzen van ruwe olie en de verkochte volumes’, licht Aramco toe. ‘De wereldeconomie kent nog steeds wat tegenwind , onder meer door knelpunten in de toeleveringsketen, maar we zijn optimistisch dat de vraag naar energie gezond zal blijven in de nabije toekomst’, aldus CEO Amin Nasser.

Als gevolg van de fors gestegen winst was Aramco in staat om zijn kwartaaldividend van 70,3 miljard riyal (16,2 miljard euro) ruimschoots te dekken met de vrije kasstroom. Die bedroeg in het derde kwartaal 107,7 miljard riyal (24,8 miljard euro).

De grote oliebedrijven plukken de vruchten van het wereldwijde economische herstel na de coronacrash. Dat stuwde de prijs van ruwe olie dit jaar al met 65 procent de hoogte in. Aramco is daardoor nu weer het winstgevendste bedrijf geworden, voor het Amerikaanse technologieconcern Apple.

Daarnaast werd Aramco ook geholpen door een hogere olie-productie. Nadat Saoedi-Arabië een einde maakte aan leveringsbeperkingen die deel uitmaakten van een overeenkomst binnen oliekartel OPEC+. Tussen juli en september produceerde het koninkrijk gemiddeld 9,6 miljoen vaten per dag, tegenover 8,5 miljoen in het tweede kwartaal.

Partner Content