Nyrstar koopt belang Glencore voordelig terug

© belga

Nyrstar heeft het belang van 7,79 procent dat grondstoffenhandelaar Glencore bezat, terug ingekocht. Voordelig, zo blijkt.

Nyrstar heeft het belang van 7,79 procent dat grondstoffenhandelaar Glencore bezat, opnieuw ingekocht. Voordelig, zo blijkt.

Glencore moest zich ontdoen van zijn belang in de Belgische zinkproducent om tot de fusie met het mijnbouwbedrijf Xstrata te kunnen overgaan. Het was wachten tot de Chinese overheid zijn goedkeuring gaf. Dat gebeurde uiteindelijk dinsdag.

De goedkeuring was de laatste horde die Glencore en Xstrata nog moesten nemen om de fusie van circa 30 miljard dollar te kunnen voltooien. Begin november vorig jaar keurden de aandeelhouders van beide bedrijven de fusie van zowat 27 miljard euro goed. Eind november sprak de Europese Commissie zich positief uit, en eind januari van dit jaar gaf ook Zuid-Afrika groen licht.

Nyrstar neemt nu het belang van 7,79 procent van grootaandeelhouder Glencore weer over. Nyrstar betaalt voor het pakket 44,9 miljoen euro. Dat stemt overeen met 3,39 euro per aandeel, of 5 procent minder dan de slotkoers van maandagavond (3,57 euro).

De deal houdt wel in dat de afname van zogenaamd ‘commodityzink en -lood’ uit de smelterijen van Nyrstar buiten de Europese Unie (Clarksville, Hobart en Port Pirie) voortgezet zal worden, zoals voorzien in de overeenkomst.

Nyrstar zal de verworven aandelen aanhouden als eigen aandelen en zal ‘op termijn’ uitkijken om de aandelen bij geschikte investeerders te plaatsen, luidt het in een persbericht.

Beleggers weten het nieuws te waarderen en sturen het Nyrstar aandeel dinsdag rond 14.00 uur 6 procent hoger. Rond 16u30 is de winst gehalveerd tot 3,68 euro per aandeel. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content