NSZ: ‘Elke week verdwijnen twee bakkers’

Op 10 jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers in ons land met 14,5 procent gedaald. In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009. Dit zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen, aldus het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op basis van de cijfers van statistiekbureau Statbel.

In 2018 waren er nog 6.038 bakkerijen of banketbakkerijen in België. Dat zijn er 1.022 minder dan in 2009. Er zijn wel regionale verschillen. In Vlaanderen en Wallonië zijn de cijfers sterk gedaald, met ongeveer 15 pct, terwijl in Brussel de daling (5 pct) minder uitgesproken is. ‘Toch is er één constante in de drie regio’s: het aantal warme bakkers (-16 pct) daalt duidelijk sneller dan dat van koude bakkers (-12 pct). Dit kan onder andere verklaard worden door het zware werk’, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Bakkers moeten zich zo veel mogelijk onderscheiden om te overleven. ‘Zo kunnen ze unieke broden en andere producten aanbieden, of kunnen ze inspelen op trends zoals glutenvrij en eiwitrijk brood.’ Mattheeuws is ervan overtuigd dat ook bakkers hun klanten een beleving kunnen aanbieden door bijvoorbeeld proeverijen te organiseren.

Het NSZ wijst verder op de rol van de overheid: de aanhoudend administratieve lasten, de gebrekkige mobiliteit en de toegankelijkheid en het probleem om jongeren te laten kiezen voor het beroep. ‘Bakkerijen zijn een typisch voorbeeld van handel in de binnenstad. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ze vlot bereikbaar zijn.’

Partner Content