Norkring selecteert providers van ether-tv

© belga

Bart Bosmans legt de “laatste loodjes” van de selectie van de zenderaanbieders voor zijn digitale ethertelevisie. De CEO van Norkring België ontving de kandidaturen al eind september 2010.

Tot nu toe staat enkel vast dat KPN niet heeft meegedongen. KPN baat in Nederland een gelijkaardige dienst uit onder de naam Digitenne.

“Wij zijn toe aan de shortlist. Er is meer dan één kandidaat. Het gaat om Belgische bedrijven, al kan ik me niet uitspreken of ze buitenlandse aandeelhouders hebben”, zegt Bosmans. Hij belooft een beslissing tegen het einde van het eerste kwartaal.

In Vlaanderen is er ruimte voor drie ‘multiplexen’ – dat zijn bundels van televisie- en radiozenders die telkens door één partij worden gedistribueerd. Een vierde multiplex is voorbehouden voor de VRT. Daarnaast is er plaats voor één aanbieder van mobiele televisie (dvb-h) en voor een contentprovider voor digitale radio (dab).

Norkring België, waarin de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen 25 procent aanhoudt, kiest zelf de partijen die hun content via zijn zenderpark mogen verspreiden. Norkring moet daarover geen enkele verantwoording afleggen omdat het de enige kandidaat was voor de licentie voor een etheromroepnetwerk.


In dat geval stelde het besluit van de Vlaamse regering over de toekenningsprocedure dat de licentie onmiddellijk zou worden toegekend aan die ene aanvrager. Anders had de Vlaamse Raad voor de Media (VRM) de vergunning moeten toetsen aan “de geboden waarborgen voor een eerlijke, redelijke en niet-discriminerende toegang tot de infrastructuur”, commentarieert professor Peggy Valcke van de KU Leuven, zelf lid van VRM.

Het gevolg van het Vlaamse procedurebesluit is nu echter dat de waarborgen die Norkring in zijn offerte heeft gegeven niet publiek zijn gemaakt en ook niet zijn afgetoetst door de VRM.

Wel staat in de exploitatievoorwaarden van Norkring België dat Vlaanderen tegen 22 juni 2011 een volwaardig aanbod digitale ethertelevisie moet hebben.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content