Nog geen schadevergoeding in zaak-Luc Thibaut
Er komt maar geen einde aan de lijdensweg van de spaarders van de Antwerpse spaarkas Luc Thibaut & Co Financiers nv.
Normaal gesproken zou het Brusselse hof van beroep de zaak-Luc Thibaut & Co eind januari behandelen, maar dat is op vraag van de tegenpartij, de Belgische staat, verschoven naar 14 en 21 oktober 2014.
Luc Thibaut & Co Financiers werd op 23 oktober 1992 vanwege fraude in vereffening geplaatst door de toenmalige minister van Financiën Melchior Wathelet senior. Zo verdween het grootste deel van de activa, goed voor 38 miljoen euro. De ongeveer 350 spaarders die er in de vorm van kapitalisatiebonnen hun geld hadden belegd, werden daar de dupe van.
Luc Thibaut & Co Financiers was eigenlijk de private bank van de videoverhuurketen Superclub van Maurits De Prins en zijn vrienden. Toen Superclub in 1991 ten onder ging, werd de bank geplunderd via een carrousel van valse facturen. De hoofdverantwoordelijken – Jan Maes, Guido Van Belle en Marc De Schutter – kregen daarvoor in 2003 ieder drie jaar voorwaardelijk.
De rechtbank veroordeelde de overheid in de zaak-Thibaut vanwege haar lakse wetgeving. De controle op de spaarkas gebeurde nog op basis van een wet die dateerde uit 1935.
Sindsdien stelt zich de vraag naar de schadevergoeding, waarover nu een expertverslag beschikbaar is. Als reactie daartegen trok de overheid naar het hof van beroep, die in oktober dus een oordeel moet vellen. Het kan het rapport en de voorgestelde vergoeding goedkeuren, of de zaak terug naar de rechtbank van eerste aanleg sturen. Een en ander gebeurt dus 22 jaar na de feiten. Ondertussen zijn het vaak de erfgenamen van de spaarders die wachten op de schadevergoeding. (W.V.D.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier