NMBS leed in 2009 verlies van 473,6 miljoen euro

De spoorwegmaatschappij NMBS heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 473,6 miljoen euro, zo blijkt uit een persbericht nadat de algemene vergadering donderdag de rekeningen heeft goedgekeurd.

De operationele kasstroom bij de NMBS was 287,8 miljoen euro negatief. De omzet kwam uit op 2,155 miljard euro.

Het zware verlies heeft verschillende oorzaken: de personeelskosten stegen tegenover 2008 met 32 miljoen euro en de energiekosten namen met 34 miljoen euro toe.

Maar daarnaast hadden vooral de intragroepskosten (-36 miljoen euro) en de omzetting naar de nieuwe boekhoudnormen IAS/IFRS (-187,8 miljoen euro) een negatieve impact. Deze cijfers worden op groepsniveau echter geneutraliseerd, want de resultaten van de NMBS holding en Infrabel verbeterden voor 223,8 miljoen euro in totaal, luidt het bij de spoorwegmaatschappij.

De eerste drie maanden van 2010 was de trend weer positief: de omzet steeg tegenover het eerste kwartaal vorig jaar met 6,8 procent tot 579,4 miljoen euro. De grootste groei was er bij de goederenpoot (NMBS Logistics), met een omzetstijging van 22,7 procent.

Het nationaal reizigersverkeer (NMBS Mobility) zag zijn omzet met 2,4 pct stijgen. Bij het internationale verkeer (NMBS Europe) steeg de omzet met 1,6 pct “ondanks de annulering van nogal wat Eurostar- en Thalystreinen door het drama in Buizingen, waardoor voor 6 miljoen euro omzet is weggevallen”.

De operationele kasstroom (ebitda) bleef in het eerste kwartaal negatief, maar verbeterde wel met 7,4 miljoen tot -75,7 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content