Nieuwe topman en 5 miljoen euro voor ambitieus Complix

© belga

Het bijzonder ambitieuze Vlaamse biofarmabedrijf Complix heeft in zijn eerste financieringsronde 5 miljoen euro opgehaald. Marc Vaeck wordt de nieuwe CEO. Dat meldt het weekblad Trends.

Complix haalde 5 miljoen euro op bij een groep investeerders, geleid door Vesalius Biocapital en LRM. De Vlaming Mark Vaeck, die eerder onder meer het beursgenoteerde biotechbedrijf Ablynx mee oprichtte en leidde, is de nieuwe CEO. In april vertrok Vaeck onverwacht bij de eveneens door hem gelanceerde sectorgenoot ActoGeniX.

Complix, een spin-off van het Gentse bioinformaticabedrijf Algonomics, ontwikkelt een nieuwe generatie medicijnen tegen auto-immuunziekten en virale infecties zoals hiv, het virus dat aids veroorzaakt, en griep. Daarmee zou het bedrijf uit Gent en Hasselt de grote farmajackpot kunnen winnen. “Als dit wordt bevestigd, is het een spectaculaire doorbraak”, zegt Vaeck aan Trends. Complix nam in ieder geval zijn voorzorgen. “We hebben een heel brede patentpositie ingenomen”, zegt Vaeck.

De potentiële goudaders van Complix zijn de zogenaamde Alphabodies, een door het bedrijf gepatenteerde nieuwe generatie therapeutische eiwitten – om ziekten te genezen – die een alternatief vormen voor antilichamen en op de computer werden getekend en ontwikkeld. “Een totaal nieuw en uniek concept met een enorm potentieel”, zegt Vaeck enthousiast.

Dat de tests in proefbuizen zonder uitzondering bijzonder positief zijn verlopen, zorgt voor heel wat zelfvertrouwen, zegt Vaeck. “Als dat zo blijft doorzetten, is dit een mooi blockbusterverhaal.” Een van de meest lucratieve toepassingsgebieden is dat van de infectieziekten. “Als het werkt, hebben we een nieuwe klasse van geneesmiddelen tegen virale aandoeningen. De obvious targets zijn zowel hiv, alle vormen van griep, als rsv – de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jongeren.”

De CEO verwacht dat binnen twaalf tot achttien maanden kan worden gestart met tests op proefdieren. “En binnen een jaar of drie volgen mogelijk de eerste tests op mensen, klinische fase 1.” En een beursgang? “Dat is de eerstvolgende jaren nog geen prioriteit, maar zeker altijd een mogelijkheid. Acces to capital is essentieel om onze business uit te bouwen en er is geen betere access dan een beursgang.”

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content