Nieuwe miljardenfusie in chemiesector

© BELGAIMAGE

Het Zwitserse chemiebedrijf Clariant gaat fuseren met zijn Amerikaanse sectorgenoot Huntsman. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Het gaat om een fusie van 20 miljard dollar.

Het nieuwe bedrijf zal HuntsmanClariant heten. De aandeelhouders van Clariant zullen 52 procent van het gecombineerde bedrijf in handen hebben, die van Huntsman 48 procent. De zetel van het nieuwe bedrijf zal in Zwitserland worden gevestigd, terwijl het operationeel zal aangestuurd worden vanuit Texas. Het nieuwe bedrijf zal een gecombineerde omzet draaien van 13,2 miljard dollar.

Honderden miljoen dollars besparen

De transactie zal naar verwachting tegen eind 2017 worden afgerond. Door te fuseren zullen honderden miljoen dollars kunnen worden bespaard en ontstaat een wereldspeler in speciaalchemie. De activiteiten van beide bedrijven vullen elkaar zowel operationeel als geografisch aan, klinkt het. “De perfecte deal op het juiste moment”, zegt Clariant-CEO Hariolf Kottmann in een toelichting. Huntsman heeft een vestiging in Everberg, zo blijkt uit de bedrijfswebsite.

De chemische sector is volop in beweging. Zo wil farma- en chemiebedrijf Bayer zadenproducent Monsanto overnemen, en is een fusie gepland tussen agrochemieconcern Syngenta en het Chinese staatsconcern ChemChina. De Amerikaanse chemiereuzen Dow Chemical en Dupont willen eveneens fuseren.

Partner Content