Nieuw Anheuser-Busch InBev noteert op de beurs
Vandaag 11 oktober startte de beurshandel in het vernieuwde Anheuser-Bush InBev. Iets meer dan een jaar na de officiële bekendmaking van de plannen tot overname van het wereldwijde nummer twee, SABMiller, is de overname helemaal rond.
De voorbije dagen werd de overname van SABMiller technisch bemeesterd. Tijdens een buitengewone algemene vergadering twee weken geleden keurden de aandeelhouders de overname massaal (99%) goed. Vorige week konden de aandeelhouders van SABMiller hun aandelen inruilen voor een bod in cash, of in nieuwe AB InBev-aandelen, plus nog een deel cash. Die nieuwe aandelen waren beperkt tot maximaal 326 miljoen (allemaal gingen ze de deur uit), en ze kunnen de eerste vijf jaar niet worden verhandeld.
Vandaag krijgen de bestaande aandeelhouders van AB InBev voor elk van hun aandelen een aandeel in de nieuwe fusiegroep. De handel ging vervolgens van start. Later vandaag volgt ook de beurshandel in Mexico, New York. In Johannesburg gebeurt dat pas op donderdag 13 oktober).
85 miljoen eigen aandelen
Het aantal aandelen van de brouwer klimt naar 2,02 miljard. Maar 326 miljoen van die aandelen kunnen de eerste vijf jaar niet worden verhandeld. 282 miljoen daarvan zijn voor de twee belangrijkste aandeelhouders van SABMiller: Altria en BevCo. Zij krijgen ook drie bestuurders in de vernieuwde raad van bestuur, waar de Belgische en Braziliaanse familiale aandeelhouders de plak blijven zwaaien (met acht van de vijftien bestuurders). De familiale aandeelhouders hebben een belang van circa 42 procent in de fusiegroep.
Dat controlebelang is eigenlijk hoger, want van die 2,02 miljard aandelen moeten 85 miljoen eigen aandelen worden afgetrokken. De brouwer verwierf die omdat de verkopende aandeelhouders van SABMiller in een eerste fase werden uitbetaald in nieuwe aandelen van de fusiegroep. In ruil voor die nieuwe aandelen kregen ze dan cash geld. Het gros van de nieuwe aandelen werd vernietigd, behalve 85 miljoen.
Die behoudt de brouwer, omdat hij al heel wat verplichtingen heeft, te betalen in aandelen. In 2012 werd de Mexicaanse Grupo Modelo gekocht. De Mexicaanse aandeelhouders kregen daarbij een uitgestelde betaling, voor een bedrag van 23 miljoen AB InBev-aandelen. Bovendien waren er eind vorig jaar 47,6 miljoen aan uitstaande opties en warrants voor het management en bestuurders. Ten slotte wachten nog eens 15 miljoen aandelen als verbintenissen voor het management. De optelsom betekent verplichtingen voor 85,6 miljoen eigen aandelen. De brouwer had einde augustus al 540.000 eigen aandelen. Met de extra 85 miljoen wordt aan die verplichtingen grotendeels voldaan.
Coca-Cola gaat eigen weg
Nu de fusie technisch is afgerond, kan ze ook operationeel volop beginnen te draaien. CEO Carlos Brito herhaalde tijdens de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders dat de onderneming in de vier jaar na de transactie 1,4 miljard dollar zal besparen. Dat bedrag komt bovenop de 1,05 miljard dollar jaarlijkse besparingen die SABMiller vanaf 2020 wou bereiken, nog vóór de overname een feit was.
In Afrika moet de fusiegroep voortaan weliswaar verder zonder Coca-Cola. De frisdrankmultinational had in november 2014 nog een akkoord beklonken met SABMiller. Samen zouden ze de grootste bottelaar van Afrika vormen, met in de combinatie een 54 procentbelang voor SABMiller. Het werd een samenwerking in twaalf landen. Coca-Cola liet nu weten dat het AB InBev zal uitkopen. Coca-Cola werkt in Afrika ook samen met Castel. Met die Franse drankengroep werkt ook AB InBev samen in Afrika.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier