Nettowinst ING daalt met bijna een kwart

© belga

De Nederlandse bank ING heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 3,67 miljard euro, bijna een kwart minder dan in 2021. Het financiële concern liep onder meer averij op als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zo bleek donderdag bij de bekendmaking van de jaarresultaten.

In 2021 was ING er nog in geslaagd om zijn jaarwinst bijna te verdubbelen. De bank profiteerde destijds flink van de weer aantrekkende economie na de dip van de coronacrisis. Maar na de oorlogsuitbraak in Oekraïne zag ING zijn kwartaalresultaten al weer ruimschoots halveren. Vanwege het conflict moest de bank honderden miljoenen euro’s opzijzetten voor leningen aan bedrijven die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald.

De bank besloot geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven en de aanwezigheid in dat land af te bouwen. Later in het jaar werd ING ook nog geraakt door de hyperinflatie in Turkije, die aanpassingen in de boekhouding van zijn Turkse dochterbedrijf vereiste.

Het einde van het jaar bracht wel beterschap. In het slotkwartaal ging de winst weer omhoog, tot 1,1 miljard euro. Dat was 15 procent meer dan in de laatste drie maanden van 2021. Dat is onder meer te danken aan de hogere rente, want dat maakt het gemakkelijker om hogere winstmarges te behalen op het verstrekken van kredieten. Aan de andere kant moest ING relatief gezien nog niet heel veel voorzieningen nemen voor klanten die in de problemen dreigen te komen door de flink gestegen energieprijzen en hoge inflatie.

In België boekte ING in het vierde kwartaal een winst voor belastingen van 181 miljoen euro voor de retailbankactiviteiten (inclusief Luxemburg). Dat was een derde meer dan een jaar eerder. De totale inkomsten voor het kwartaal stegen licht tot 603 miljoen euro.

Partner Content