Nettowinst D’Ieteren vervijfvoudigd in 2009

© Belga

De autodienstengroep D’Ieteren heeft vorig jaar een spectaculaire winststijging geboekt. De nettowinst (aandeel van de groep) kwam uit op 158,5 miljoen euro, tegen 32,2 miljoen euro in 2008. Dat meldt D’Ieteren vrijdag.

De forse toename heeft alles te maken met de boekhoudkundige bijzondere waardevermindering die D’Ieteren in 2008 boekte op zijn investering in autoverhuurdochter Avis Europe en die toen zwaar doorwoog op het resultaat.

Het courant resultaat voor belastingen, de maatstaf die de groep zelf traditioneel naar voor schuift, kwam uit op 214,2 miljoen euro, een toename met bijna 12 procent. Dat is meer dan analisten hadden verwacht. De omzet daalde met 3,6 procent tot 6,27 miljard euro.

De voertuigbeglazingsdochter Belron droeg 150,4 miljoen euro bij aan het resultaat. Ze zag het courant resultaat voor belastingen ruim 38 procent toenemen dankzij onder meer “gunstige winterweersomstandigheden”. D’Ieteren verhoogde zijn belang in Belron vorig jaar van 77 tot 94 procent.

D’Ieteren Auto, de verdeler van onder meer Volkswagen, Audi en Seat in België, zag het resultaat met bijna 30 procent dalen tot 42,9 miljoen euro, onder meer door de dalende markt. Het aandeel D’Ieteren op de Belgische automarkt ging licht lager tot 19,3 procent.

Het resultaat van de divisie autoverhuur (Avis Europe) daalde met 7 procent tot 20,9 miljoen euro, “een zeer sterke prestatie”, aldus D’Ieteren.

De autodienstengroep verwacht dit jaar – behoudens uitzonderlijke gebeurtenissen – een eencijferige groei van het courant resultaat voor belastingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content