Netlog wint eerste veldslag tegen Sabam
Sabam heeft voorlopig bot gevangen in zijn kort geding tegen de socialenetwerksite Netlog voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.
Sabam eiste daar dat Netlog verantwoordelijk zou worden gesteld voor inbreuken tegen het auteursrecht door zijn ruim 2 miljoen Belgische leden. De auteursrechtenvereniging vroeg een dwangsom van 1000 euro per dag per inbreuk.
De rechter heeft de zaak nu echter doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. Ondertussen worden de eisen van Sabam afgewezen. Een uitspraak van het Europese Hof zou nog twee jaar op zich kunnen laten wachten.
Netlog had gepleit dat er een grote gelijkenis was met de zaak van Sabam tegen Scarlet uit 2004. Ook daar had Sabam op basis van het auteursrecht een dienstenleverancier aansprakelijk willen stellen voor vermeende inbreuken door zijn klanten.
En ook daar vroeg de rechtbank – weliswaar in beroep – aan het Europese Hof van Justitie of de wet op het auteursrecht voorrang heeft op de richtlijn op de elektronische handel en op de wet van 2003 over de diensten van de informatiemaatschappij. Die laatste bepaalt dat de dienstverlener niet aansprakelijk is voor de doorgegeven informatie als zijn dienst bestaat “in het doorgeven in een communicatienetwerk van door een afnemer van de dienst verstrekte informatie of in het verschaffen van toegang tot een communicatienetwerk”.
In de Netlog-zaak stelt de rechter nu aan het Europese Hof van Justitie dezelfde prejudiciële vraag, maar met de precisering dat het dit keer gaat om een hosting-dienstverlener en geen internettoegangsleverancier.
Ondertussen verwerpt de rechter de eisen van Sabam. Volgens de rechtbank zouden ze betekenen dat Netlog een allesomvattende filter zou moeten installeren. Dat zou een schending van de privacy van zijn klanten kunnen betekenen.
“De uitspraak is op alle vlakken gunstig voor Netlog”, vertelt Patrick Van Eecke, de advocaat van Netlog.
B.L.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier