Neem deel aan de Trends Impact Awards

© Getty Images

Voor het vierde jaar kunnen grote en kleine bedrijven projecten inschrijven voor de Trends Impact Awards, die de sterkste projecten met de grootste duurzame impact bekronen. De categorieën voor dit jaar zijn gebaseerd op een vernieuwd wetenschappelijk model.

Tot 18 mei kunnen bedrijven – van start-ups tot grote ondernemingen – een project inschrijven voor de Trends Impact Awards. Die prijzen, die Trends voor de vierde keer organiseert samen met het consultancybedrijf PwC en de Antwerp Management School (AMS), zetten projecten in de kijker die de grote uitdagingen van vandaag aanpakken en aantoonbaar en meetbaar een maatschappelijke impact hebben. Bedrijven kunnen projecten indienen in vijf categorieën. Als een project wordt genomineerd in een categorie, kunnen de indieners het verdedigen voor de jury. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een event.

“Die categorieën zijn gebaseerd op de uitdagingen die verscheidene vooraanstaande duurzaamheidswetenschappers hebben gedefinieerd”, zegt Jan Beyne, assistant professor sustainabilitymanagement aan de Antwerp Management School. Hij gaf samen met zijn collega’s vorm aan de Trends Impact Awards. “Die uitdagingen hebben betrekking op luchtvervuiling en de klimaatverandering, de ontbossing en het verlies van biodiversiteit, overconsumptie en afval, ongelijkheid en discriminatie, en fysiek en mentaal welzijn.”

Planetaire grenzen

Een van de duurzaamheidswetenschappers naar wie Jan Beyne verwijst, is Johan Rockström. De Zweedse directeur van het Potsdam Institute for Climate Impact Research werd bekend met zijn onderzoek naar planetaire grenzen en tipping points. De planetaire grenzen zijn die waarin de aarde veilig functioneert voor mens en natuur. De tipping points zijn kantelpunten die drastische en onomkeerbare veranderingen in gang zetten, zoals het smelten van de Groenlandse ijskap of het afsterven van de koraalriffen.

Een andere duurzaamheidswetenschapper is Jeffrey Sachs, die vertrekt vanuit de zeventien duurzaamheidsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Ook de wetenschappelijke inzichten van Wayne Visser, bekend van zijn Thriving-framework, en Hannah Ritchie, dataonderzoeker en adjunct-redacteur van Our World in Data, droegen bij tot het bepalen van de vijf categorieën.

“Die categorieën zijn geen afgelijnde gebieden die op zichzelf bestaan”, merkt Jan Beyne op. “Als we een duurzame samenleving willen, moeten we alle uitdagingen samen aanpakken. Ze zijn geïntegreerd en ondeelbaar.” Dat verklaart ook de bestaansreden van een zesde Trends Global Impact Award-categorie, waarvoor de jury zelf systemische en overkoepelende initiatieven selecteert vanuit een holistische visie. Voor die categorie kunnen bedrijven zich niet zelf inschrijven.

‘Als we een duurzame samenleving en een veerkrachtige toekomst willen, moeten we alle uitdagingen samen aanpakken. Ze zijn geïntegreerd en ondeelbaar’

Jan Beyne, Antwerp Management School

De Trends Impact Awards zijn niet alleen bedoeld om impactvolle projecten te bekronen, maar ook om een kettingreactie op gang te brengen. Door projecten met bewezen resultaten in de schijnwerpers te zetten, willen de initiatiefnemers een gemeenschap van vernieuwers aanmoedigen die vooruitgang nastreven en bijdragen aan een meer duurzame, rechtvaardige en gezonde wereld.

“De laureaten en winnaars van deze awards kunnen anderen inspireren om succesvolle initiatieven over te nemen of die op een grotere schaal toe te passen”, bevestigt Jan Beyne. “Hannah Ritchie stelde vast dat we al op veel vlakken vooruitgang boeken. Ze ziet overal innovaties en waardevolle projecten opduiken, maar volgens haar is het cruciaal die ook echt schaalbaar te maken. Alleen zo kunnen we echt aan de verschillende uitdagingen tegemoetkomen.”

Ook andere wetenschappers, zoals Hans Rosling en Jan Rotmans, hameren op het belang van elkaar inspireren en motiveren voor een maximaal effect. Door het goede voorbeeld te geven en in dialoog te gaan met andere bedrijven, wordt de impact alleen maar groter.
Dit zijn de vijf categorieën.

1 Climate Action Award (Actie voor het klimaat)

Projecten die de industriële vervuiling aanzienlijk verminderen en het koolstofvrij maken van energie bevorderen, waardoor ze bijdragen aan een schonere lucht en een stabieler klimaat.

Evaluatiecriteria:
• Aantoonbare vermindering van industriële emissies of verontreinigende stoffen.
• Invoering of bevordering van hernieuwbare energieoplossingen.
• Impact op de luchtkwaliteit (lokaal of wereldwijd) en aanpak van klimaatverandering.
• Schaalbaarheid en reproduceerbaarheid van het project.

2 Circular Economy Award (Circulaire economie)

Projecten die het productontwerp, het afvalbeheer en het consumentengedrag radicaal vernieuwen met als doel grondstoffen efficiënter te gebruiken en verspilling te reduceren.

Evaluatiecriteria:
• Innovatieve aanpak om afval te verminderen via levenscyclusbeheer van producten.
• Meetbare verbeteringen in afvalvermindering of recycling.
• Positief effect op consumentengedrag of beleidsvorming.
• Potentieel voor brede adoptie en grootschalige impact.

3 Health & Wellbeing Award (Gezondheid en welzijn)

Projecten die de fysieke en mentale gezondheid verbeteren door ziekte en stress te verminderen met innovatieve oplossingen of gemeenschapsgerichte initiatieven.

Evaluatiecriteria:
• Meetbare verbeteringen in gezondheid en mentaal welzijn.
• Toegankelijkheid en inclusiviteit van gezondheidsoplossingen.
• Integratie van gemeenschapsgerichte of holistische benaderingen.
• Voordelen en duurzaamheid op de lange termijn.

4 Biodiversity Award (Biodiversiteit)

Initiatieven die duurzaam landgebruik bevorderen, natuurlijke habitats herstellen en biodiversiteit beschermen.

Evaluatiecriteria:
• Bewijs van effectieve inspanningen voor natuurbehoud of landherstel.
• Positieve impact op biodiversiteit en lokale ecosystemen.
• Samenwerking met lokale gemeenschappen of inheemse bevolkingsgroepen.
• Duurzaamheid en levensvatbaarheid van het project op lange termijn.

5 Equity & Inclusion Award (Gelijkheid en inclusie)

Projecten die ongelijkheid en discriminatie bestrijden door onderwijs te bevorderen, gendergelijkheid te stimuleren en sociale ongelijkheden te verkleinen.

Evaluatiecriteria:
• Duidelijke resultaten in het verminderen van sociale gelijkheid.
• Versterking van achtergestelde of gemarginaliseerde gemeenschappen.
• Innovatieve benaderingen voor onderwijs en gendergelijkheid.
• Aantoonbare sociale impact en inclusiviteit.

www.trendsimpactawards.be

Partner Content