Namiddagploeg Audi Vorst weer aan het werk

© reuters

De directie van de autofabriek wilde de namiddagploeg negen weken lang een uur per dag meer laten werken. De reactie erop noemt ze geen ‘staking’, maar een ‘informatiemoment’.

De namiddagploeg bij autofabriek Audi Brussels in Vorst – zowat 800 werknemers – is terug aan het werk gegaan nadat ze vrijdag rond 15.00 uur het werk neerlegde. ABVV-afgevaardigde Grégory Dascotte meldde de actie.

Het personeel eist dat de directie afziet van plannen om tijdelijk langer te werken. Door een sterke vraag naar wagens van het kleine model Audi A1, dat tot 2018 in Brussel gebouwd wordt, vraagt de Duitse luxewagenbouwer de Brusselse fabriek om dit jaar 2.600 extra A1’s te bouwen. De directie stelde voor om die extra productie op te vangen door de namiddagploeg van maandag tot en met donderdag en dit negen weken lang een uur langer per dag te laten werken. In ruil kunnen de werknemers dat extra uur voor 200 procent recupereren.

Volgens ABVV-vakbondsman Dascotte voert de directie evenwel de druk op om de plannen door te drukken, zonder dat sprake is van een compromis met de vakbonden. ACV-secretaris William Van Erdeghem bevestigt de actie. Hij noemt het voorstel van de directie, gezien de omstandigheden, evenwel een ‘eerlijk voorstel’.

Bij het bedrijf zelf spreekt men niet over een staking, maar om een ‘informatiemoment voor de werknemers’ over het voorstel tot extra flexibiliteit, aldus woordvoerder Andreas Cremer. Het personeel is aan het werk, zegt de woordvoerder nog.

Vakbonden en directie spreken de komende dagen verder over de plannen om tijdelijk wat langer te werken. Volgens de socialistische vakbond heeft de directie beloofd de plannen om het extra uur te werken laten vallen. Bij Audi Brussels gold van 2010 tot 2016 een systeem van plus-minusconto, waarbij meer wordt gewerkt in drukke tijden en minder in kalme tijden. Die regeling gold maar voor zes jaar, en is momenteel dus niet meer van toepassing.

Partner Content